Restoran D’Saji
anak syarikat milik Felda Berhad terletak di Tingkat tiga Safwah Tower menjadi
tumpuan jemaah haji bukan sahaja dari Malaysia bahkan Negara-negara lain.
Pernah aku melihat para remaja Arab sibuk melihat pekerja di situ yang sedang menyediakan
roti jala dan roti canai, hidangan yang begitu sinonim dengan Malaysia.
Kekadang kami juga melepaskan keinginan terhadap roti canai di situ.
Restoran Milik Felda |
Pada kunjungan kami ke Mekah pada
bulan Januari 2015, Restoran D’Saji masih ditutup. Dalam proses baik pulih
menurut notis yang tertera di situ. Namun aku tidak kecewa apabila di kedai bersebelahan dengan Restoran D’Saji ada menawarkan murtabak. Memang aku amat berpuas hati dengan rasanya.
10 sr sebiji, makan begitu saja pun sedap |
Di Riyadh terdapat juga roti canai versi India yang dijual dengan pelbagai pilihan kuah namun kami belum pernah mencubanya. Roti canai sejuk
beku pun ada tetapi hanya boleh didapati di Lulu Hypermarket namun kerap kali kehabisan
bekalan. Hasrat untuk membuat roti canai sudah begitu lama aku simpan
sehinggalah aku membeli dua alat pembantu iaitu Kenwood dan talam bersaiz
besar. Resepi yang diberi Pn Azzah melalui laman WhatsApp Group DNA TIKL aku cuba, ternyata berjaya menambat selera.
Malaysia Mari |
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2 :
1 sudu besar
gula
1 sudu besar
susu pekat manis
1 sudu besar
mentega
Sedikit garam
200-220 ml air
1 biji telur
kecil (jika suka)
Mentega/minyak
untuk salut doh
Cara Membuatnya:
1.Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam mesin
sedikit dan uli sehingga terbentuk doh yang lembut dan
elastik(20 minit)
2.Keluarkan dan bahagikan kepada beberapa bahagian
seberat 90 g.
3.Bulat-bulatkan doh dan salutkan setiap doh
dengan
mentega atau rendam dalam minyak sehingga tenggelam
Simpan semalaman(5 jam)
4.Dengan menggunakan dulang, canaikan doh di
bahagian
tengah dulang menggunakan tapak tangan. Dengan
perlahan tarik seluruh bahagian doh yang dicanai tadi
ke penjuru dulang. Jika mahu bentuk empat segi
5.Jika mahu bentuk bulat,gulungkan bahagian tepi
roti
canai kebahagian tepi yang satu lagi.
6. Bulatkan dari satu hujung ke hujung yang satu
lagi
secara memanjang,
7.Goreng roti canai dengan menggunakan sedikit
minyak/butter/minyak sapi.
Hidangkan bersama kuah kari, dal atau sambal
tumis.
Untuk menyediakan roti telur: Pukul sebiji telur
bersama
½ biji bawang besar,cili merah/hijau yang dihiris kecil dan
garam. Masukkan ke dalam roti canai yang sudah dicanai
di dalam dulang,
lipat empat
bahagian, hati-hati supaya
tidak bocor. Masak atas kuali.
Dah siap, boleh dimakan dengan kari semalam |
Selebihnya boleh dimakan atau disejukbekukan |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan