Isnin, 8 Jun 2015

Dapurku D'Riyadh (15) - Butter Chicken Masala



Selain nasi Arab, nasi beriani turut menjadi pilihan kami jika dapurku tidak berasap. Makanan India boleh didapati dikebanyakan Food Court yang terdapat di mall sekitar Riyadh. Namun kami berpeluang juga mencuba hidangan dari Indian Summer Restaurant yang kelihatan agak menarik itu. Restoran begitu bersih dan kami terpaksa mengambil nombor giliran selama satu jam untuk mendapat tempat duduk di ruang keluarga  di tingkat atas restoran. Kami mencuba hidangan kegemaran kami iaitu nasi beriani dan tandoori. Terdapat pelbagai resepi yang mampu memecah air liurku. Aku cuba mengenali beberapa nama masakan yang begitu asing seperti Murg, ,gosht dan sebagainya. Melalui google aku menjumpai Yummy Tummy yang memaparkan kaedah menyediakan pelbagai masakan India secara langkah demi langkah. Dari situ aku mendapat resepi Murgh Makhani atau Butter Chicken Masala.  Kebanyakannya masakannya menggunakan yogurt yang menghasilkan rasa yang sangat enak.

Bismillahirrahmanirrahim

  Bahan2:
  A: ½ kg ayam
      ½ cawan yogurt asli
      2 sudu kecil cili serbuk
      1 sudu kecil  garam masala
      1  sudu kecil halia(serbuk)
      Garam
    Campur semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk dan perap 15- 20 minit.
 B: 3 sudu besar mentega
     2 sudu besar minyak
     1 sudu kecil jintan manis(kasar)
     1 biji bawang besar didadu
     1 sudu kecil halia
     2 sudu kecil cili serbuk(boleh tambah jika mahu pedas)
     1 sudu the  garam masala
     1 ½ sudu the gula dan garam
     2 biji tomato dikisar
     ¼ krim (boleh diganti dengan susu segar dan dicampur dengan dua sudu kecil  tepung jagung)
     Air
     Pewarna merah (pilihan)
     1 sudu besar Kasuri Methi leaves/fenugreek/daun halba(jika ada)

Cara Membuatnya:
1.Panaskan  2 sudu minyak masak minyak,goreng ayam yang diperap 
   sehingga masak (boleh bakar).Ketepikan.
2.Panaskan kuali dan masukkan  mentega. Masukkan jintan manis dan
   bawang besar, masak sehingga bawang besar kekuningan.
3.Masukkan halia dan kacau.Masukkan cili,garam masala,garam, gula dan 
   pewarna merah jika suka. Kacau hingga sebati (30 saat- 1 minit)
4.Masukkan tomato yang dikisar dan biarkan selama 5-8 minit atau sehingga 
   pecah minyak. Tutup periuk.
5.Masukkan air dan ayam, perlahankan api. Masak sehingga ayam lembut.
   Masukkan cream dan biarkan sehingga pekat.

Garam Masala penting bagi masakan India

Garam Masala memberi bau dan rasa yang enak kepada masakan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...