Resepi roti ini diberi oleh kenalan baruku yang kami panggil Tini. Pn Tini memang pandai menyediakan roti pelbagai jenis yang sedap dan menarik. Yang paling penting resepinya hanya menggunakan tepung gandum biasa tanpa bahan kimia dan dia menguli menggunakan tangan sahaja. Walaupun tanpa bahan kimia roti ini mampu bertahan sehingga 3 atau 4 hari. Aku juga meminta izin Pn Tini untuk berkongsi resepi ini dengan kenalanku yang lain. Cuma aku tambah sedikit susu pekat.
Resepi kaya ini pula diberi oleh Pn Hjh Wan Salisa, penyumbang kebanyakan resepiku ketika berada di Riyadh. Banyak betul koleksi resepi miliknya yang dia kongsikan dengan aku. Semuanya resepi yang Wan berikan menjadi belaka.
Aku suka menyediakan roti berinti kaya kerana seisi rumah menyukainya. Ada masanya aku pelbagaikan kerana adunan ini menghasilkan kuantiti roti yang agak banyak. Ada kalanya aku menyimpan separuh dari doh yang disediakan ke dalam peti sejuk dan membakarnya bila aku ada kelapangan masa.
Resepi Kaya
Bahan2:
3 biji telur
300 gram pati santan
240 g gula halus
2 helai daun pandan
60 g gula pasir -untuk gula hangus
130 g air panas- untuk gula hangus
Cara Membuatnya:
1. Masak g 60 g gula hingga perang dan masukkan air panas
Kacau sehingga semua larut.Sejukkan
2. Masukkan telur dan gula halus ke dalam sebuah bekas dan kacau sehingga
gula larut. Masukkan santan dan karamel, kacau sehingga sebati dan tapis.
3. Masukkan ke dalam periuk yang sesuai bersama daun pandan.
4. Masak di atas api sederhana dan kacau sentiasa sehingga bancuhan
kelihatan pekat.
5. Kecilkan api dan terus kacau hingga kelihatan kental.
Kena rajin kacau |
Hasilnya disimpan dalam botol. |
Resepi Roti
Bahan2
2 sudu besar yis kering
4 sudu besar gula
2 cawan air suam
2 cawan tepung gandum + 3 cawan tepung gandum (asingkan)
2 sudu teh garam
1/4 cawan minyak/mentega
1 biji telur (pilihan)
1 susu besar susu pekat (pilihan)
Bijan (jika suka)
Cara Membuatnya:
1. Masukkan yis, gula, air suam dn 2 cawan tepung gandum ke dalam sebuah
bekas yang sesuai dan biarkan sehingga terbentuk buih (10 minit lebih)
Dah ada buih |
2. Masukkan 3 cawan tepung gandum, telur, susu pekat, garam dan minyak/mentega.
Gaulkan sebati dan uli sehingga terbentuk doh yang lembut kenyal.
Aku menggunakan mesin penguli selama 20 minit.
Jika diuli mencukupi, doh yang terhasil mudh dibentuk |
3. Bahagikan kepada bahagian yang lebih kecil. Aku bahagikan doh kepada 40 - 50 g
untuk sediakan roti berinti kaya.
4. Leperkan doh roti dan isikan dengan kaya dan bentukan bulat. Masukkan
ke dalam bekas pembakar yang sesuai.
5. Biarkan roti naik menjadi dua kali ganda(45 minit). Sapukan dengan susu segar.
Taburkan bijan.
6. Bakar pada suhu 180 C selama 10 - 15 minit atau sehingga perang.
7. Keluarkan dan terus sapu dengan mentega supaya berkilat.
Roti berinti kaya |
Satu adunan pelbagai jenis hasil |
Roti kentang |
Ni malas punya kes- roti bantal |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan