Mee Dandan merupakan mee yang dipopularkan oleh Kakak sulungku Pn Hjh Aishah dalam keluargaku. Dandan adalah perkataan loghat Utara yang bermaksud segera atau pada masa itu juga. Aku akan menyediakan Mee Dandan jika tidak mempunyai banyak masa untuk masak atau jika ada tetamu yang tiba-tiba datang menjenguk. Di Riyadh aku menggunakan spageti bagi mengantikan mee basah jadi lebih mudah kerana stok memang tersedia. Resepi tidak banyak kerenah, kita boleh menggunakan ayam,udang dan sebagainya sebagai perencah. Jika tidak ada semua itu telur ayam pun cukup untuk mengenakkan rasa. Begitu juga dengan sayur-sayurannya. Semua boleh, sawi, bunga kubis, lobak merah dan sebagainya.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
1/3 paket spageti/ 1 bungkus mee basah
300 g udang besar
3 biji telur ayam
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
(Bawang dikisar baersama)
Lobak merah
Jagung muda
Bunga kubis
Daun bawang
Tomato segar
2 sudu besar cili kisar/serbuk cili
3-4 sudu besar Sos Tomato/Cili
2-3 sudu Kicap
Sos Tiram/Minyak Bijan (Jika ada)
Air, garam dan minyak masak
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak di dalam sebuah periuk. Masukkan bawang
besar dan goreng sehingga kekuningan.
2. Masukkan cili dan goreng sehingga garing.
3. Masukkan sos tomato/cili dan kacau 1 minit.
4. Masukkan ayam/udang dan garam dan kacau 1 minit.
5. Masukkan lobak merah dan kacau sekejap.Masukkan
air sebanyak yang dikehendaki.(Mee ini berkuah).Biar mendidih.
6. Masukkan telur sebiji demi sebiji, hati-hati supaya tidak pecah
(api biar perlahan supaya tidak pecah)
7. Masukkan bunga kubis,jagung,kicap dan sos tiram
atau minyak bijan dan masak sehingga lembut.
8. Masukkan spageti yang telah direbus bersama garam dan minyak
jika gunakan spageti. Jika guna mee basah boleh terus masukkan.
9. Akhir sekali masukkan daun bawang dan tomato yang telah
dipotong dan dengan penutup periuk dan padamkan api.
Cepat dimasak sedap dimakan. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan