Ahad, 14 Jun 2015

Dapurku D'Riyad (18) - Acar Rempah Bonda



Acar rempah ini memang sedap walaupun diratah begitu sahaja. Ianya resepi asli emak mertuaku. Semasa emak masih kuat memasak di dapur, acar rempah menjadi bekalan untuk dibawa pulang ke Kuala Lumpur. Ianya begitu disukai oleh kebanyakan ahli keluarga dan boleh disimpan dalam tempoh yang lama di dalam peti sejuk. Walau nampak ringkas ,resepi ini memerlukan gabungan bahan-bahan yang secukupnya bagi menghasilkan rasa yang menyelerakan. Namun penggunaan kerisik segar adalah punca utama kepada keenakan rasanya. Di Riyadh aku menyediakan sendiri kerisik. Menyediakan kerisik tidaklah sesusah zaman dahulu di mana kita terpaksa menggoreng kelapa dalam tempoh yang lama sehingga garing keperangan. Kemudian menggilingnya untuk mendapatkan hasil yang menarik. Di Riyadh aku membakar kelapa di dalam oven dengan kepanasan yang agak sederhana. Kemudian aku akan memesin kelapa yang telah garing dengan pengisar kering lalu menyimpannya di dalam peti sejuk.

Timun di Riyadh bersaiz kecil dan dijual dengan harga yang sangat murah. Timun menjadi makanan kegemaran masyarakat di sini untuk dijadikan salad untuk dimakan bersama nasi Arab. Sesekali makan nasi bersama acar rempah memang menyelerakan.





Bismillahirrahmanirrahim

Bahan2:

4 biji timun - dibelah dua,dibuang isinya dan dipotong
 memanjang dan digaul dengan 2 sudu besar gula dan
 1 sudu kecil garam. Biarkan 30 minit kemudian ditoskan.
3 biji bawang besar –dipotong empat
3 biji cili merah – dibuang biji dan dipotong memanjang
3 biji cili hijau – dibuang biji dan dipotong memanjang
3 sudu besar ketumbar
1 ½ sudu besar jintan manis
½ sudu teh jintan putih
(ketumbar,jintan manis dan jintan putih disangai dan dimesin)
Kalau kurang rajin boleh guna dalam bentuk serbuk
yang sedia ada
2/3 sudu besar kerisik
Air asam jawa secukupnya( 1 mangkuk kecil)
4 jenis penumis
1 inci halia
4 ulas bawang putih
(Halia dan bawang putih dihiris nipis dan digaul bersama
  rempah tadi)
Rempah digaul bersama halia dan bawang putih

Cara Membuatnya:

1.Panaskan minyak dan masukkan bawang besar, cili
   merah dan cili hijau. Goreng sebentar dan angkat.


2.Gunakan minyak yang sama untuk masak yang
   berikutnya. Tambah minyak jika perlu.
3.Masukkan penumis dan rempah yang digaul dengan
   halia dan bawang putih. Kacau sehingga naik bau.
   (bawang dan halia hampir garing)
4.Masukkan air asam, kacau dan biarkan sehingga mendidih
5.Masukkan timun yang telah ditoskan bersama dengan
   bawang besar, cili merah dan cili hijau
6.Masukkan kerisik dan kacau sehingga agak rata dan
   tambahkan garam jika perlu. Perlahankan api dan biarkan
   agak pekat dan pecah minyak.

 
Dah siap - boleh simpan dalam peti sejuk dan
dipanaskan bila mahu makan






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...