Semenjak aku
mampu memyediakan nasi impit sendiri, keinginan untuk mencuba juadah yang
dimakan bersama nasi impit menjadi-jadi. Apatah lagi kami sudah berjumpa kedai untuk
membeli tempe yang segar dari Toko
Banyuwangi yang terletak di Exit 5, Al
Ghadeer, Riyadh. Tauhu pula kami beli di Tamimi Market kerana rasaya lebih kami
sukai berbanding yang dijual di toko tersebut. Dulu semasa kami masih tinggal
di kawasan tersebut, kedai ini belum beroperasi. Ketiadaan perut tauhu dan daun
kunyit tidak menjejaskan rasa kuah lodehku. Resepi ini asalnya dari emak mentuaku tapi
seperti biasa bila dah diwarisi, aku akan mengubahnya mengikut mood
atau kelengkapan bahan-bahan. Ubahsuai
yang aku buat ialah dengan menumis bahan-bahan kisar terlebih dahulu. Masalah memasak lodeh ialah kita terpaksa
mengacaunya sentiasa dengan menggunakan api yang perlahan. Aku telah mencipta
sendiri kaedah yang menyenangkan aku memasaknya tanpa menggunakan masa yang
lama.
Bismillahirrahmanirrahim
Kuah Lodeh
Bahan2:
1 mangkuk
kecil tempe yang dipotong dan digoreng
1 mangkuk
kecil tauhu yang dipotong dan digoreng
1/2 biji
kelapa yang diasingkan santan pekat dan cair
2 sudu besar
ikan bilis
Kacang buncis
secukupnya
1 batang lobak
merah
1 biji kentang
(saiz besar)
2 biji cili
hijau
2 biji cili
merah
1 bungkus
jagung muda
1 biji bawang
besar
3-5 ulas
bawang putih
½ inci halia
Serbuk kunyit
1 batang serai
Sedikit minyak
dan garam secukupnya
Sedikit soo
hoon(direndam hingga kembang)
1 sudu kecil
jintan manis(jika rajin)
1 susu kecil
biji rempah(jika rajin)
1 helai daun
kunyit(jika ada-tiada di Riyadh)
Cara
Membuatnya:
1.
Kentang dibuang kulit, dipotong dadu dalam saiz
sederhana kemudian
direbus hingga lembut. Air rebusan
disimpan.
2.
Kisar 1 biji bawang besar, bawang putih, ikan
bilis dan halia.
3.
Jintan manis dan biji rempah ditumbuk sehingga
agak halus.
4.
Semua sayur dipotong mengikut bentuk dan saiz
yang disukai.
5.
Panaskan sedikit minyak dalam sebuah periuk yang
sesuai dan masukkan
serai yang diketuk,kacau sebentar.
6.
Masukkan semua bahan yang dikisar , bahan yang
ditumbuk , kunyit
serta garam. Masak sambil dikacau sehingga naik
bau.
7.
Masukkan lobak merah dan kacau lagi. Masukkan
santan cair dan
bersama kentang dan air rebusannya,
masak hingga mendidih.
8.
Masukkan tempe, tauhu, jagung muda,kacang
buncis,cili dan daun kunyit.
Kacau dan masak sehingga semua
sayur lembut.
9.
Masukkan soo hoon ,masak sekejap.
10.
Akhir sekali masukkan santan pekat, perlahankan
api. Kacau dan tutup api
apabila kuah mendidih perlahan.
11.
Alih periuk ke tempat lain bagi mengelakkan
panas yang boleh m
menyebabkan kuah lodeh pecah minyak
12.
Boleh dimakan bersama sambal ikan bilis.
berjaya membuat nasi impit dari resepi yang diambil dari blog. Alhamdulillah
aku tidak perlu lagi membeli nasi impit jenama Adabi yang popular itu.
Walaupun nampak mudah tapi nisbah air dengan beras sangat
Nasi impit dah siap |
6 1/2 cawan air
( Jika beras biasa nisbah 1:3)
Sedikit garam
Cara Membuatnya:
Masak ketiga bahan di dalam sebuah periuk
yang sesuai sehingga hampr kering.
yang sesuai sehingga hampr kering.
Semasa masih panas, lecek supaya nasi hancur dan halus
Masukkan ke dalam bekas yang sesuai yang dia alas plastik cling
atau kain bersih.
Tekan nasi sehingga agak kejap.Tutup dengan plastik/kain.
Tutup dengan penutup yang sesuai seperti tudung periuk.
Letakkan benda berat di atasnya supaya nasi impit jadi lebih
mantap.
Makan dengan sambal tumis lagi sodap |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan