Ahad, 14 Jun 2015

Dapurku D'Riyadh (19) - Burung Puyuh Goreng Berempah



Pertama kali terlihat burung Puyuh di Sadhan. Saffura memang suka makan burung puyuh goreng. Kemudian dijual pula di Panda Hypermarket, jadi lebih kerap la kami membelinya. Kali ini saiznya lebih besar dan kelihatan sangat bersih. 6 ekor berharga SR15. Aku guna resepi ayam goreng berempah untuk menyediakan burung puyuh goreng berempah pula. Aku malas mahu menyediakan nasi lemak lalu aku cuba resepi hentam saja la ..iaitu nasi saffron, tiba-tiba sedap pula so boleh dikongsikan.

Bismillahirrahmanirrahim

Resepi Burung Puyuh Goreng Berempah

Bahan2:

6 ekor burung puyoh
3 batang serai
1 ½ inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci lengkuas
(serai,lengkuas,halia,dan bawang dikisar halus)
Garam secukup rasa
1 sudu besar serbuk kari ayam jenama Adabi
1 sudu kecil serbuk cili
 Serbuk Kunyit
 Garam
 Minyak masak secukupnya
 Daun kari
(Gaulkan semua bahan kisar, serbuk kunyit,serbuk kari, serbuk cili
dan garam dan perap, lebih lama lebih baik)

Cara membuatnya:

1.Panaskan minyak dan goreng burung puyuh sehingga kekuningan.
2.Masukkan daun kari ketika menggoreng

 
Burung Puyuh Goreng Berempah
Resepi Nasi Saffron

Bahan2:

2 cawan beras basmati(dibersihkan dan direndam 30 minit-toskan)
2 sudu besar minyak zaitun
½ biji bawang besar- didadu
2 ulas bawang putih-hiris nipis
Sedikit halia dihiris nipis
Sedikit air rebusan daging(jika ada)
Beberapa helai saffron 
½ sudu kecil pewarna saffron
(saffron dan pewarna saffron direndam dalam air panas)
1 sudu besar air mawar
1 sudu besar minyak sapi/mentega
Air dan garam
Penumis: 1 kulit kayu manis,1 bunga lawang,3 bunga cengkih
              5 buah pelaga

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk. Masukkan penumis
    kemudian  masukkan bawang besar dan masak sehingga kekuningan.
    Masukkan bawang putih dan  halia dan sedikit garam.
2. Masukkan beras dan kacau selama 2 minit.
3. Masukkan air rebusan daging dan air biasa dengan sukatan 3 cawan
   (untuk beras basmati: nisbah air dengan beras ialah 1 cawan beras: 1 1/2
    cawan air). Tambah garam jika perlu.
4.Masak nasi sehingga kering. Masukkan air mawar dan saffron yang
   direndam tadi. Tutup periuk dengan penutup dan guna api paling
   kecil. Biarkan sehingga nasi betul-betul masak dan kering.Taburkan
   minyak sapi/mentega. Biarkan.
5.Gaul sebelum dihidangkan supaya nasi menpunyai dua warna,putih dan kuning.

 
Makan bersama Nasi Saffron








Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...