Selasa, 9 Jun 2015

Dapurku D'Riyadh (16) - Nasi Kabsah Ayam


Nasi kabsah memang popular di Riyadh. Ianya makanan yang digemari sekitar Teluk Arab sehingga ke Pakistan dan India. Masih teringat sewaktu mahu mencuba resepi yang dijenguk dari pelbagai blog yang menyajikan resepi nasi ini. Sehingga aku tidak malu bertanya kepada kenalan yang baru aku kenali  yang berasal dari Palestin. Jangkaku pasti semua orang Arab boleh masak nasi Arab.
“Apa nama bahan yang menjadikan nasi kabsah begitu harum dan berbau enak ya,” tanyaku pada Hadeel di suatu malam ketika kami sedang duduk berbual di taman yang agak luas berhampiran dengan tempat tinggal kami.
“Oh!Maaf saya tidak pasti sebab saya tidak pernah masak nasi kabsah,” jawab Hadeel dengan begitu selamba sahaja. “ Saya jarang masak nasi kami lebih suka makan roti,” sambungnya lagi.
Jawapan Hadeel tidak menghalang aku dari terus mencari resepi nasi tersebut. Melalui pencarianku melalui blog, buku resepi dan rancangan televisyen, aku mampu mencipta resepi sendiri yang lebih mudah untuk disediakan. Bau enak nasi kabsah datang dari limau kering yang dimasak bersama nasi kabsah.




Bismillahirrahmanirrahim

Nasi Kabsah  Ayam Panggang

Bahan2:

1 ekor ayam bersaiz 800-900 g
2 cawan beras basmati dibasuh dan direndam 30 minit
2  biji bawang besar(dadu)
½ inci halia
5 ulas bawang putih
1-2 sudu rempah kabsah(lebihkan jika mahu )
3 helai daun bay
3 sudu besar minyak sapi/mentega
2 sudu minyak masak
3-5 biji cili hijau
1 keping kulit kayu manis, sekuntum bunga lawang, 3 biji bunga cengkih ,5 biji pelaga
1 biji tomato(boleh lebihkan)
1 sudu besar tomato paste (jika suka warna terang)
3 biji limau kering
Kismis, badam goreng (pilihan)

Limau kering, mudah dibeli di Riyad


Cara Membuatnya:

Resepi Nasi Kabsah
  1.Panaskan minyak masak dan tumiskan penumis dan  I biji bawang
     besar sehingga naik bau.
  2.Masukkan halia,bawang putih yang dikisar dan rempah kabsah,
     kacau sebentar, masukkan sedikit air jika terlalu garing, kacau sebentar.
  3.Masukkan sebanyak  3-4 cawan air serta daun bay dan biarkan mendidih
  4.Masukkan seekor ayam yang telah dibersihkan ke dalamnya. 
     Pusing ayam supaya masak rata. Masak sehingga ayam
     masak sepenuhnya, lebih kurang 20 minit.
  5.Keluarkan ayam dari air rebusan tadi , toskan dan biarkan sejuk.
  6.Panaskan minyak sapi  di dalam sebuah periuk dan masukkan 1 biji 
     bawang besar yang didadu diikuti dengan bawang putih yang dipecahkan.
     Masukkan tomato yang dipotong dadu.Kacau sehingga sebati.
  7.Masukkan beras yang telah dibersihkan dan goreng rata selama
      beberapa minit.
  8. Masukkan 3 cawan air rebusan tadi diikuti dengan buah limau kering,
      biarkan mendidih. Apabila nasi kering Masukkan cili hijau dan perlahankan 
      api  serta tutup periuk dengan penutup.
  9.Apabila nasi sudah masak boleh dimasukkan kismis  dan sedikit mentega/
     minyak sapi untuk kelihatan berkilat.
  10.Badam goreng boleh ditabur ketika menghidangkan nasi.

Resepi Ayam Panggang
1.Lumurkan ayam dengan garam sehinga rata.
2.Sapukan minyak masak sekeliling ayam
3.Letakkan hirisan bawang besar  dan tomato(pilihan)  di atas bekas pembakar
   yang disapu sedikit  minyak.
4.Letakkan ayam atas hirisan bawang dan tomato, bakar pada suhu 180-200 C
   sehingga ayam kelihatan  keperangan . Terbalikkan ayam untuk memastikan
   kedua-dua belah masak garing.

Ayam panggang ini dilumur dengan
tomato paste,lada hitam,
serbuk cili dan sedikit kicap
                         
Salata
2 biji tomato yang  ranum
2 biji cili merah (boleh tambah cili padi jika mahu pedas)
Beberapa helai daun pudina/ketumbar
Garam
Sedikit bawang besar (pilihan)
Sedikit perahan Lemon
Mesin semuanya sekali tanpa menggunakan air.

Sebelum

Selepas

Salad
      1 biji tomato
      2 biji timun hijau
      Daun salad
      Sedikit hirisan bawang besar(pilihan)
      Lemon (pilihan bagi yang gemar rasa masam)
      1 keping roti Arab, disapu garam dan minyak, dipotong kecil dan
         dibakar dalam oven supaya ranggup(pilihan)
      Tomato, timun dipotong dadu, salad dipotong nipis.
      Gaulkan tomato, salad, timun dan bawang bersama-sama.
      Perahkan lemon dan taburkan roti arab sewaktu mahu makan.
      Salata dan salad adalah hidangan yang perlu ketika makan dengan nasi arab.

Boleh pelbagaikan sayur-sayuran

Nasi Kabsah Ayam

Resepi ini sesuai di makan beramai-ramai. Bezanya resepi ini ialah kita
masukkan ayam yang dipotong ke dalam nasi yang dimasak. Ayam dan
nasi kabsah menjadi lebih berperisa dengan kaedah ini.

1.  Ayam dipotong kecil anggaran 8 – 10 ketul.
2. Kaedah memasak sama  seperti di atas( langkah 1-8)tetapi ketulan ayam
    yang telah direbus dimasukkan semula bersama air rebusan ketika memasak nasi.
3.  Nasi dan ayam akan dimasakkan bersama-sama sekali lagi.

Ayam yang telah direbus dimasak bersama nasi

Makan dalam dulang memang sedap tapi susah nak kawal.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...