Roti jala menjadi hidangan minum di waktu pagi atau petang. Lebih-lebih lagi jika ada kari ayam atau kari daging yang berbaki. Pasti Roti Jala menjadi gandingannya. Aku bawa acuan dari Malaysia untuk menjala.
Memang mudah sungguh untuk membuat Roti Jala. Di Riyadh, aku lebih suka menggunakan pewarna
Saffron kerana ianya menghasilkan warna kuning yang lebih cantik jika dibandingkan dengan serbuk kunyit.
Kuantiti air sangat penting untuk menyediakan Roti Jala supaya tidak terlalu cair atau pekat. Biasanya aku memasukkan adunan yang sudah dibancuh ke dalam acuan. Jika adunan tepung keluar dengan mudah dari acuan bermakna adunan tepung yang dikehendaki adalah sempurna.
Bismillahirrahmanirrahim
Resepi Roti Jala
Bahan2:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1/2 cawan susu segar
Sedikit garam
Air
Sedikit Pewarna Saffron(boleh ganti dengan kunyit)
Sedikit minyak masak
Cara Membuatnya;
1.Masukkan semua bahan kecuali minyak masak ke dalam
blender. Kisar sehingga semuanya bercampur sekata.
2.Tapis adunan tepung yang dihasilkan.
3.Panaskan frying pan, masukkan sedikit minyak dan ratakan.
4.Masukkan adunan tepung ke dalam acuan dan jalakan.
(guna api sederhana)
Acuan yang diperlukan |
keras. Angkat dan gulung/lipat.
Sekejap aje masaknya. |
Hidangkan bersama Kari Ayam/Daging/Kambing |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan