Pizza antara makanan popular di Riyadh. Tidak pernah aku jumpa sebegitu banyak pilihan untuk menikmati pizza seperti yang aku lihat di sini. Boleh dibeli dengan harga SR10, rasanya pula sedap dan cheesenya pula banyak. Pizza berjenama Maestro, Pizza Pizza, Pizza Inn, Pizza Fusion dan banyak lagi. Bagi restoran yang berjenama pula seperti Pizza Roma dan Piatto adalah restoran citarasa Italy yang terkenal. Pizza Hut dan Domino memang tidak perlu diperkenalkan lagi.
Pizza Piatto...mahal sikit la..SAR40 |
Restoran berjenama Turki juga turut menyediakan sajian pizza yang tidak kurang sedapnya. Menariknya ada kedai-kedai Turki yang menjual pizza secara spesifik dan mendapat tarikan yang begitu menggalakan.
Pizza dari restoran Turki - SR10. |
Kedai Turki yang menjual pizza. Mudah untuk membeli secara take away. Best kalau boleh buka kedai seperti ini |
Dari kedai Turki di atas...SR15 |
Hidangan pizza di hotel-hotel juga sedap dengan harga yang begitu berbaloi.
Sofaraa Al Huda Hotel, Madinah. |
Pizza juga boleh dibeli dengan mudah dari dapur-dapur yang terdapat di Panda Hypermarket, Tamimi Market dan sebagainya. Di Lulu pula disamping terdapat pizza yang dijual secara kepingan kecil, terdapat juga pizza segar yang boleh dibeli dan dibakar sendiri di rumah.
Banyak pilihan.Segar dan sedap. |
Di Malaysia, biasanya aku membeli base pizza yang di jual di Jusco dan meletakkan toppingnya mengikut citarasa sendiri. Hidangan untuk tetamu yang berkunjung ke rumah di musim perayan hari raya Aidil Fitri sememangnya sedap untuk dinikmati setelah jemu dengan hidangan ketupat, laksa, mee, satay dan sebagainya.
Di Riyadh, Pn Hjh Wan Salisa sudi berkongsi resepi menyediakan base pizza yang selalu disediakannya. Begitu mudah rupanya ...sejak itu aku mula membuat sendiri pizza di rumah. Doh pizza dari resepi ini adalah untuk 2 keping pizza yang besar dan tebal. Atau boleh diubahsuai menjadi kepingan pizza yang lebih kecil atau lebih nipis.
Resepi Base Pizza
Bahan2
3 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak zaitun
11 g yis kering
1 sudu kecil gula @ madu
1/2 cawan air suam
1 sudu kecil garam
Cara Membuat:
1.Tepung diayak dan dimasukkan ke dalam sebuah bekas.
2.Yis, gula @ madu dimasukkan ke dalam air suam, kacau dan
biarkan yis aktif.
3.Buat lubang di tengah tepung dan masukkan minyak zaitun.Kacau.
4.Masukkan bancuhan yis sedikit demi sedikit dan uli sehingga tidak
melekat.
5.Sapukan dengan sedikit minyak zaitun pada doh dan perap doh
supaya naik sekali ganda.Tutup dengan kain.
6.Selepas doh membesar dua kali ganda, tumbuk2 doh untuk buangkan
angin. Bahagikan doh kepada 2 @ 3. Canaikan untuk jadikan leper.
Ambil garpu dan cucuk2 pada permukaan pizza.
7.Untuk disejukbekukan base pizza, bakar pada suhi 180 C selama 5 minit
sekadar pizza masak sahaja. Sejukkan dan masukkan dalam plastik dan
simpan.
Base pizza untuk disejukbekukan |
Resepi Inti Pizza
Daging/ayam (boleh guna burger)
Bawang putih dicincang
Minyak zaitun
Serbuk lada sulah/hitam
Bay leaf
1.Tumis bawang dan masukkan daging/ayam/burger
2.Masukkan garan, lada sulah dan daun bay.
3.Kacau sehingga masak.Angkat.
Bahan untuk ditabur atas pizza - sos tomato/cili, inti pizza, cili benggala, cili hijau, nenas, hirisan buah zaitun, oregano, parmesan cheese dan mozzarella cheese. |
Siap ditabur2.. glis tepi doh base pizza dengan telur yang dipukul. Bakar di dalam suhu 180 C selama 20-30 minit. |
Dah masak.. sedap dimakan panas2 |
Jika terkurang rajin, boleh letak sosej sebagai inti. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan