Ayam Masak Kunyit begitu mudah untuk disediakan tetapi ianya agak kering. Setelah beberapa kali memasaknya, resepi ini kian diminati ahli keluargaku. Memang sedap dimakan bersama
nasi putih yang masih panas.
Bismillahirrahmanirrahim
Resepi Ayam Masak Kunyit
Bahan2:
2 Keping bahagian dada ayam (tanpa tulang dan dipotong
sederhana)
1 biji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
1 - 1 1/2 inci halia
(1/2 biji bawang besar, bawang putih dan halia dikisar halus)
2-3 susu besar serbuk kunyit
Sedikit kacang buncis dipotong 2/3
1-2 biji cili merah
1 biji cili hijau (boleh diganti cili padi)
Garam
1/4 cawan Minyak masak
Cara Membuatnya:
1.Gaulkan ayam bersama bahan kisar,kunyit dan garam.
2.Perap ayam tersebut sekitar1/2 hingga 1 jam.
3.Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan ayam yang
diperap dan goreng sehingga garing. Apabila ayam hampir
masak masukkan lebihan bahan perap tadi dan goreng
bersama ayam sehingga semuanya garing.
4.Masukkan kacang buncis dan cili. Goreng sehingga agak
layu dan angkat.
Jemput makan. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan