Bismillahirramanirrahim
Bulan Sya'ban memberi peluang kepada kita untuk bersedia dengan lebih bersungguh-sungguh bagi menyambut kedatangan bulan terbaik yakni bulan Ramadhan. Latihan awal secara praktikal perlu dibuat supaya kita bersedia sepenuhnya. Jika diberi peluang lagi untuk beribadah di dalam bulan yang dijanjikan Allah SWT dengan penuh kemuliaan. Antaranya ialah dengan memperbaharui taubat dan berlatih untuk cuba melakukan taubat dengan sempurna. Berusaha membersihkan hati dan bertaubat kepada Allah SWT atas dosa-dosa kita. Perkara-perkara lain yang membawa kepada taubat yag sesungguhnya ialah:
1.Berhenti dari mengumpat iaitu bercakap mengenai seseorang di belakang mereka
apabila mereka tidak menyukainya, walaupun apa yang dikatakan adalah benar.
2.Jauhi pembohongan - tidak ada 'tipu sunat' - Penipuan tetap penipuan.
3.Buang riak jauh-jauh(menunjuk-nunjuk/besar diri) - iaitu berbuat baik kepada
orang lain dengan perasaan ingin bermegah, dan bukan ikhlas kerana Allah SWT.
4.Hindari Ujoob- perasaan bangga dan yakin akan kesempurnaan pada diri sendiri.
5.Elakkan Kibr - bongkak, merasai dirinya lebih baik daripada orang lain.
6.Hilangkan hasad dan dengki/benci .
7.Tanamkan sifat malu dalam diri - ambil perhatian terhadap cara kita berpakaian,
bertutur kata dan perlakuan di depan bukan mahram dan lain-lain. jangan sampai
menimbulkan fitnah terhadap bukan mahram.
#########################################
Pertama kali aku melihat hidangan Pulut Mangga ialah sewaktu kenduri sempena majlis pertunangan anak saudaraku, Wan Suhanis. Peristiwa tersebut sudah lama, lebih kurang 18 tahun lepas. Heran juga aku ketika itu, kalau durian di makan bersama pulut memang la sedap. Pulut Mangga tersebut disediakan oleh kawan kakakku yang datang dari Thailand. Semuanya dibawa dan disediakan sendiri oleh pasangan suami isteri yang kami kenali sebagai Tamcai dan Dongkair. Kini Pulut mangga begitu popular, tambahan pula dengan kehadiran Mangga Harum Manis.
Tetiba teringin pula untuk membuatnya maklumlah musim mangga sedang menyerang Arab Saudi. Ada Ekspo Mangga di Jeddah dan Pesta Mangga di Lulu Hypermarket,Murabba, Riyadh. baru bermula. Bagi yang pernah menunaikan haji dan umrah, pasti teringat jus mangga yang pekat dan sedap yang menjadi minuman kegemaran ramai. Kenangan yang sentiasa diingat. Tapi kami selalu kecewa apabila membeli buah mangga di mall kerana rasanya tidak semanis seperti yang diharapkan. Banyak sangat pilihan buah mangga jika bertepatan dengan musimnya, yang dibawa dari berbagai negara. India, Yaman, Pakistan, Kenya, Ivory Coast, Thailand, Indonesia, Brazil, Sri Lanka dan sebagainya. Buah mangga tempatan juga ada, ianya datang dari daerah Jazan yang terletak bersempadan dengan Yaman. Biasanya buah mangga dari Yaman dan Jazan dijual dengan banyaknya di tepi-tepi jalan dalam kotak dan berwarna kemerahan kulitnya.
Teringin untuk membuat Pulut Mangga, aku pun mencuba nasib membeli buah mangga dari Jazan yang dijual di Panda Hypermarket.. Itu pun aku biarkan dahulu untuk beberapa hari supaya betul-betul ranum. Tidak mengecewakan, memang sedap pulut dimakan bersama mangga, ada pula kuah santan. Hmmm tidak terkata.
Dari Jazan |
Dari India |
Resepi Pulut Mangga
Bahan2:
2 biji buah mangga
1 cawan beras pulut, direndam
1 1/2 - 2 cawan Santan
Garam
1 sudu tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Gula
Daun pandan
Cara membuatnya:
1.Kukus pulut sehingga setengah masak. Angkat,
masukkan ke dalam sebuah bekas yang sesuai.
2.Gaul bersama santan yang dicampur sedikit garam
sehingga rata. Pastikan santan digaul rata dan sebati
dengan pulut.
3.Masukkan pulut ke dalam pengukus dan kukus sehingga
masak.
4.Untuk kuah santan: Masakkan 1 cawan santan bersama
gula dan daun pandan.Bila mendidih, masukkan bancuhan
tepung jagung.Kacau sehingga pekat. Tutup api.
Hidangkan bersama. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan