Bismillahirrahmanirrahim
Seronoknya dapat makan cendol....cendol pulut pulak tu. Tidak aku sangka begitu mudah untuk menyediakan isi cendol sendiri. Isi cendol pasti tidak ada dijual di Riyadh kan. Kena la buat sendiri jika teringin. Cari punya cari ....dapat satu resepi cara buat cendol dari blog resepibonda. Memang menjadi dan sedap rasanya. Sekarang ini cuaca sudah semakin panas, memang syok jika dapat makan cendol yang sejuk begitu. Stok pulut masih banyak. Apa lagi tanak aje la untuk dimakan dengan cendol. Untuk melengkapkan hidangan, tidak lupa aku berpesan kepada suami untuk singgah di Pandati bagi membeli kacang merah. Kira lengkaplah hidangan cendol yang biasa aku buat di tanah air.
Biasanya kami beli cendol mentah yang dibuat sendiri oleh kawan suamiku yang tinggal di kawasan Duyung, Bukit Katil Melaka. Sekali beli 3 atau 4 bungkus untuk dibawa balik dan disimpan di dalam peti sejuk. Cendolnya memang dikenali dan ramai yang membeli darinya untuk berniaga. Cendol juga mengingatkan aku kepada rakan sekolah yang juga bertugas di makmal sekolah aku dahulu. Cendol En Awiskornain memang menjadi satu kemestian setiap kali jamuan diadakan.Ehmmm sedapnya.
Resepi Homemade Cendol
Bahan2:
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
3 cawan air pandan
Secubit garam
1 sudu kecil air kapur
Sedikit pewarna hijau
Cara Membuatnya:
1.Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak
sehingga kental dan berkilat.Kacau selalu.
2.Masukkan air ke dalam sebuah bekas atau periuk lain.
3.Masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan
ke dalam air sejuk. (Buat ketika adunan masih panas)
Jika tiada acuan muruku boleh guna plastik.
4.Simpan bersama airnya di dalam peti sejuk. Boleh guna
bila diperlukan
Bahan2
Santan pekat segar (perah guna air masak sejuk)
*Boleh ganti santan dengan susu segar...sedap juga.
Air gula Melaka pekat
Pulut yang sudah dimasak
Secubit garam
Kacang merah.
Ketulan ais
Campurkan air gula Melaka, santan, cendol dan garam ke dalam
sebuah bekas.
Hidangkan bersama pulut, kacang merah dan ketulan ais.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan