Bismillahirrahmanirrahim
Fatoush Salad sedap dimakan bersama nasi Arab atau dimakan begitu sahaja. Di restoran kedai Arab, ianya dijual secara berasingan yakni tidak termasuk di dalam set nasi Arab. Beza Fatoush Salad dengan salad biasa taburan roti Arab dan serbuk sumak. Roti Arab tersebut perlu dibakar terlebih dahulu dan ianya ranggup seperti keropok.
Suka letak keropok roti banyak2. |
Roti Arab yang dijual di Riyadh, memang murah. Ada yang saiznya lebih besar dari sebuah pinggan. nasi. Berharga hanya 1 rial, sebanyak 6 keping memang berbaloi sangat. Kami jarang membeli roti Arab kerana ianya kerap kali tidak dapat dihabiskan. Setelah berkenalan dengan Fatoush Salad, masalah roti Arab yang berlebih dapat aku atasi dengan membakarnya menjadi keropok untuk dibuat Fatoush Salad atau dimakan begitu sahaja.
Roti Arab dari Pandati berharga 1 rial sahaja |
Resepi Fatoush Salad
Bahan2:
1 biji buah tomato *
2 biji timun tempatan (saiz kecil)*
1/2 biji pepper warna hijau*
1/2 biji pepper warna oren*
1/2 biji pepper warna kuning*
1/2 biji pepper warna merah*
1 biji bawang besar*
Bahan bertanda * dipotong dadu
1 biji cili hijau dihiris nipis
Beberapa keping Roman lettuce dihiris
Daun pudina segar
Jus lemon
Minyak zaitun
sedikit serbuk sumak
Sekeping roti Arab/tortilla
Garam
Sedikit serbuk paprika
Semua sayur dibasuh dahulu |
Cara membuatnya:
1.Potong roti Arab mengikut saiz yang sesuai. Gaul bersama
dengan serbuk paprika, garam dan minyak zaitun.
Bakar roti Arab |
2.Bakar di oven pada suhu 180 C sehingga keperangan. Biar
sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara.
3.Semua bahan yang dipotong atau dihiris termasuk daun pudina
dimasukkan ke dalam sebuah mangkuk besar dan digaul rata.
Boleh simpan di dalam peti sejuk sehingga masa untuk dihidangkan.
Gaul semua |
4.100g minyak zaitun dicampur dengan jus lemon (dressing), berapa banyak
terpulang kepada individu. Tidak letak pun takpa.
5.Semasa hendak menghidangkan, barulah dituang dressing dan
ditabur roti Arab bersama sumak.
Siap! |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan