Rabu, 25 Mei 2016

Dapurku D'Riyadh (178) - Homemade Fish Cake



Bismillahirrahmanirrahim




Tazkirah.
Sebagai persiapan sebelum Ramadhan, kita mesti memahami hakikat iman dan mengekalkan iman di dalam hati. Bagaimana cara untuk kita kembalikan keimanan dan kepekaan (kepada dosa) ke dalam hati?Kita hendahlah berpegang teguh dengan Sunnah sebagaimana firman Allah:


Image result for ayat al quran al baqarah 208

Q. Surah Ali Imran Ayat 31
Image result for ayat al quran ali imran ayat 31

Ianya juga dapat dilakukan dengan memperbanyakkan bacaan Al Quran, solat dengan ikhlas dan perbanyakkan doa dengan penuh penghayatan dan emosi kerana dengan cara begini, hati kita akan kembali suci seperti asal. Juga kita perlu jauhkan diri daripada berbuat dosa sama ada zahir atau batin agar mental dan fizikal kita juga akan turut menolak dosa. Dengan ini kita kembali memberi peluang untuk balik kembali beriman kepada Allah. Ini adalah persiapan kita untuk membersihkan hati kita, supaya bulan segala ibadah Ramadhan dapat dilaksanakan dan kita dapat menikmati kemanisan ibadah itu.


                                                            #############################


Kali ini aku mahu berkongsi resepi istimewa iaitu Fish Cake. Resepi ini aku ambil dari FB Tahrunisah Jalil ,memang menjadi dan sedap rasanya. Kebetulan ada rezeki, suamiku membeli beberapa kepingan ikan Tenggiri dari Tamimi Market. Bukan senang hendak beli ikan Tenggiri di Riyadh, maklumlah harganya yang agak mahal. Jika di pasar ikan, kita perlu membeli seekor, tidak dilayannya jika kita mahu membeli separuh kot. Bukan main besar lagi saiznya dan harganya pula mencecah ratus rial juga.
Cepat-cepat la aku membuatnya, terhasillah fish cake yang sedap dan enak untuk dibuat Mee Kari. Dah lama tak makan Mee Kari yang ada fish cake ke fish ball ke...huhu. Mudah sangat untuk membuat fish cake ini rupanya, rugi kerana tidak berani mencubanya lebih awal. Resepi yang sama boleh digunakan untuk membuat fish ball, lain kali boleh try, In Sha Allah.

Resepi Fish Cake
Bahan2:
500 g isi ikan tenggiri segar(buang kulit)
3 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Sedikit ajinomoto (tak letak)
1 cawan air sejuk (dari ais batu)

Cara Membuatnya:
1.Panaskan periuk kukus.
2.Kisar isi ikan di dalam food prosessor. Masukkan sedikit
   air dan kisar lagi.
3.Masukkan garam dan lada sulah.Kisar lagi.
4.Masukkan tepung jagung dan kisar lagi.
5.Masukkan isi ikan  ke dalam bekas yang sesuai seperti loyang
  yang dialas dengan plastik tahan panas. Ratakan dan padatkan
  dengan menggunakan minyak supaya permukaannya licin.
6.Kukus sehingga masak, lebih kurang 15 minit.
7.Terbalikkan isi ikan dan potong seperti bentuk fish cake.


8.Panaskan minyak seperti mahu goreng karipap. Goreng isi ikan 
   tadi sehingga kekuningan.Angkat dan toskan.
9.Macam-macam boleh dibuat dengan fishcake ini. Mee Kari,
   Mee Goreng atau Taufu Fah.



Bestnya Mee Kari ada fishcake

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Iftar Ramadan Di Klana Beach Resort Port Dickson

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah berpeluang menikmati pelbagai hidangan sewaktu berbuka puasa di Klana Beach Resort Port Dickson berta...