Bismillahirrahmanirrahim
Bulan Sya'ban memberi banyak ruang untuk kita memotivasikan diri sebagai persediaan untuk melalui bulan Ramadhan. Antaranya ialah dengan meningkatkan apa sahaja ibadah yang sebelum ini jarang atau belum kita lakukan. Seperti (1) Solat sunat sebelum atau selepas solat fardu 5 waktu [ 2 rakaat sebelum Subuh, 4 rakaat sebelum Zohor, 2 rakaat selepas Zohor, 2 rakaat selepas Maghrib dan 2 rakaat selepas Isya'].(2) Solat Dhuha (3) Qiamullail dan Tahajud disepertiga malam.(4)Puasa sunat (5) Membaca Al Quran.(6) Tambah amalan zikir (7)Banyakkan berdoa dan (8) Solat Witir.
###################################
Pagi tadi aku cuba resepi yang sangat senang dan sedap. Apa lagi jika dimakan sewaktu masih panas, memang rangup. Habislah sepiring. Tidak perlu susah-susah hendak menyediakan kulit karipap, sekadar menggunakan roti yang kerap kali susah untuk dihabiskan. Kebetulan inti karipap memang sudah sedia ada di dalam peti sejuk. Masa yang diambil untuk menyediakannya juga sangat singkat dan yang penting ianya habis dimakan. Kebetulan rempah kari Ayam jenama Adabi tinggal sedikit jadi untuk berjimat aku menggunakan rempah kari Ikan. Aku campurkan sedikit dengan rempah kurma daging dan sedikit serbuk Garam Masala. Aku juga menambah telur rebus bagi menyedapkan lagi rasa intinya.
Resepi Karipap Roti
Bahan2:
1 biji ubi kentang- buang kulit dan potong dadu
1 biji ubi keledek- buang kulit dan potong dadu
Sedikit isi ayam atau daging yang dipotong dadu
1 biji bawang besar yang dipotong dadu
2 sudu besar rempah kari ikan jenama Adabi
1 sudu besar rempah kurma daging/ayam jenama Adabi
1/2 sudu besar serbuk garam Masala
Garam
Minyak masak
Hirisan daun bawang dan daun ketumbar
Roti keping
2 biji telur rebus
Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam sebuah kuali. Masukkan bawang
besar dan goreng sehingga hampir garing.
2.Masukkan semua rempah dan garam Masala.Kacau sekejap
dan masukkan sedikit air. Biarkan sambil kacau sehingga pecah
minyak.
3.Masukkan ayam atau daging, kentang dan keledek, kacau
sekejap dan masukkan air yang mencukupi untuk ubi empuk.
4.Perisakan dengan garam dan biarkan sehingga kering.
5.Setelah sejuk masukkan hirisan daun bawang dan ketumbar
bersama telur yang telah dilenyek kasar.Gaul rata.
6.Potong bahagian tepi roti dan gelek dengan pencanai supaya
roti menjadi nipis.Letakkan atas acuan karipap
7.Masukkan inti, jangan terlalu penuh nanti pecah.Tutupkan.
8.Goreng di dalam minyak panas dengan api sederhana.
9.Goreng sehingga sedikit keperangan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan