Selasa, 21 Jun 2016

Dapurku D'Riyadh (188) - Sup Ikan Merah



BismillahirrahmanirRahim

Tazkirah Ramadhan
Salah satu ibadat yang mudah dilakukan di setiap masa oleh sesiapa saja ialah dengan berwudhu' dan kekal dalam keadaan berwudhu'. Berwhudu' dapat mensucikan diri sendiri dan membantu menghalang dari melakukan perkara mungkar. 

Abu Hurairah radhiallahu' anhu berkata, "Aku mendengar Rasulullah sallallahu'alaihi wa sallam bersabda:"Sesunggunya umatku akan dipanggil pada hari Kiamat dalam keadaan bercahaya wajahnya dan tangan kerana bekas wudhu'. Oleh sebab itu, sesiapa di antara kalian yang mampu memanjangkan cahayanya, maka lakukanlah."[muttafuqun'alaihi.HR. Al-Bukhari dan Muslim]

Lebih banyak wudhu', lebih banyak cahaya. Lakukan selalu terutama di bulan Ramadhan. 

############



Hidangan ini memang menjadi pilihan utama di tanah air memandangkan Ikan Merah agak mudah untuk dibeli. Mudah disediakan dan enak dimakan terutama bahagian kepalanya. Sup Ikan Merah memang selalu aku sediakan jika ikan tersebut dibawa pulang ke rumah dan masih segar. Biasanya aku akan masak sambal ikan bilis bersama ulam-ulaman untuk dimakan bersama nasi putih. Sedapnya. Di Riyadh, agak sukar untuk membeli Ikan Merah kerana ianya jarang kelihatan di pasar atau mall. Jika ada pun, harganya amat mahal. Baru-baru ini kami membeli Ikan Merah yang sederhana saiznya. Merasalah Sup Ikan Merah untuk juadah berbuka puasa.


Resepi Sup Ikan Merah
Bahan2:
Ikan Merah
1 biji kentang dipotong dadu
1 biji lobak merah dipotong memanjang
1/2 biji bawang besar*
1 inci halia*
4 ulas bawang putih*
bahan2 * dikisar 
1/2 biji bawang besar dihiris 
2-3 sudu besar serbuk rempah Sup jenama Adabi
Penumis
Minyak Masak
Garam
Batang daun bawang dipotong 1 inci dan di belah dua
Daun bawang dan daun ketumbar untuk ditabur
Air

Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam sebuah periuk. Masukkan penumis
   dan bawang besar yang dihiris. kacau sehingga garing.
2.Masukkan bahan kisar dan kacau sehingga naik bau. Masukkan
   rempah sup dan kacau sekejap.Masukkan sedikit air dan diikuti
   dengan lobak merah dan kentang. Masukkan garam.
3.Kacau sekejap dan masukkan air sebanyak yang dikehendaki.
4.Masukkan batang daun bawang yang dipotong dan biarkan
   sehingga kentang lembut.
5.Masukkan ikan dan biarkan sehingga ikan masak. Perlahankan
   api dan biarkan sehingga kelihatan sedikit minyak terapung.
6.Masukkan sedikit hirisan daun bawang dan ketumbar.Tutup
   periuk dengan penutupnya dan tutup api.


Siap masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...