Bismillahirrahmanirrahim
Kuih Tepung Pelita memang sedap dimakan terutama di bulan puasa. Stok kelapa memenuhi ruang sejuk beku peti sejuk...Apa lagi , minggu yang penuh dengan masakan berlemak. Begitu juga dengan stok daun pandan dan daun pisang yang masih berbaki jadi aku tidak mahu bazirkannya begitu sahaja. Bukan senang untuk membelinya di Riyadh. Daun pisang yang dijual di Lulu Hypermarket sebenarnya digunakan untuk diletakkan hidangan ketika makan nasi oleh oleh orang India. Daunnya agak kecil dan nipis. Sudah betul untuk dijadikan acuan Kuih Tepung Pelita. Senget bengik jadinya, tak comel langsung. Terpaksa aku guna belas aluminium yang kecil sebagai ganti. Resepi ini diambil dari Blog azlitamasammanis. Aku ubah sedikit resepinya dengan menambah santan serbuk supaya warnanya menjadi lebih putih.
Resepi Kuih Tepung Pelita.
Bahan2
Lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
sedikit air kapur
sedikit pewarna hijau
4 helai daun pandan dimesin dengan sedikit air
1.Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dicampur
dan dikacau di dalam sebuah bekas.
2.Masak di atas api sederhana dan kacau selalu sehingga
adunan masak dan kelihatan berkilat.
3.Terus masukkan ke dalam bekas daun pisang atau aluminium.
(separuh bekas) ratakan dan biarkan sejuk/keras.
Lapisan atas
4 sudu besar tepung beras
4 cawan santan yang sederhana pekat
2 sudu besar santan serbuk
Secubit garam
1.Masukkan santan, tepung beras dan garam ke dalam sebuah
periuk.
2.Masak di atas api sederhana sambil dikacau sehingga adunan
masak dan pekat.
3.Sudukan santan ke atas lapisan pandan. Biarkan sejuk.
Sedap! |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan