Bismillahirrahmanirrahim
Akhirnya aku berjaya juga membuat Kuih Kaswi setelah sekian lama menginginkannya. Seperti biasa apabila mahu membuatnya, puas la aku mencari resepinya di FB. Sebelum ini ada sahaja rakan-rakan yang berkongsi resepinya di FB, membuatkan keinginan untuk membuatnya begitu membuak-buak. Blog menjadi rujukan setelah apa yang dicari di dalam FB tidak aku temui. Kali ini aku mengambil resepi dari Blog Azie Kitchen. Aku ikut betul-betul setiap bahan dan arahan yang diberi. Serius ...memang sedap, tidak jemu memakannya. Paling best seluruh ahli keluargaku suka.
Resepi Kuih Kaswi.
Bahan2:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
2 1/4 keping gula Melaka
1 cawan gula pasir
7 cawan air
1 sudu kecil kapur dibancuh dengan sedikit air.
Cara Membuatnya:
1.Masak gula pasir dan gula Melaka dengan 2 cawan air
sehingga mendidih. Sejukkan sehingga agak suam.
Campurkan air gula bersama air sehingga menjadi 7 cawan
ke dalam satu bekas besar.
2.Gaulkan bersama tepung gandum dan tepung ubi di dalam
sebuah bekas.
3.Masukkan tepung yang dicampur ke dalam bekas yang
mengandungi air gula tadi.Kacau sehingga sebati dan semua
larut. Rasa sedikit, jika belum cukup manis boleh tambah
gula.
4.Masukkan air kapur dan kacau rata. Tapis ke dalam sebuah
jug supaya senang menuangnya ke dalam loyang.
5.Panaskan periuk kukus bersama loyang. Masukkan adunan
ke dalam loyang setelah loyang panas. Kukus selama 1 jam
menggunakan api yang besar. Balut penutup periuk kukus
dengan kain/tuala.
6.Setelah masak, buka penutup periuk kukus seketika untuk
mengeringkan air di permukaan kuih.
7.Potong kuih kaswi setelah benar-benar sejuk dan gaul
dengan kelapa parut yang dicamput dengan sedikit garam.
Siap untuk dihidang. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan