Jumaat, 29 April 2016

Dapurku D'Riyadh (164) - Jejari Ayam



Bismillahirrahmanirrahim.

Resepi asal adalah Chicken Zinger Burger. Aku sediakan resepi ini untuk dimakan bersama nasi goreng. Resepinya begitu mudah dengan bahan yang sedia ada di dapur sahaja. Ianya sesuai untuk dijadikan burger, atau isian Roti Pita atau Shawarma. Dimakan dengan sos pun sedap juga. Aku mengikut resepi asal yang diambil dari FB. Tetapi jika mahu dimakan begitu sahaja, rasanya elok ditambah sedikit  rempah kari atau serbuk cili sebagai penambah rasa.

Jejari Ayam

Resepi Jejari Ayam
Bahan2:
2 keping dada ayam (tanpa tulang) dipotong memanjang
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung beras
2 sudu besar Baking powder
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil garam
Minyak untuk memasak

Bahan2 yang diperlukan

Cara Membuatnya:
1.Campurkan semua tepung dan baking powder ke dalam sebuah
   bekas.
2.Sapukan garam, lada putih dan lada hitam kepada keseluruhan ayam.
3.Pukul telur bersama garam, lada putih dan lada hitam di dalam bekas
   yang berasingan.
4.Panaskan minyak didalam kuali dengan api sederhana.
5.Salut jejari ayam dengan telur kemudian dengan tepung yang 
   disediakan. Ulangi sekali lagi.(2 kali)
6.Goreng ayam yang disalut sehingga masak. Jika terlalu besar
   saiz ayam (untuk burger) tutup kuali dengan penutup supaya
   ayam  lebih mudah masak.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...