Hahaha...resepi Jepun pula kali ini. Saffura diminta oleh gurunya untuk menyediakan hidangan masyarakat Jepun sempena World Culture Day di sekolahnya. Walau pun kami kagum dengan pelbagai perkara baik yang terdapat di Jepun seperti kebersihan, sopan santun dan disiplin yang dimiliki rakyatnya. Namun bab makanan bercirikan Jepun kami agak tidak ambil kisah. Walaupun aku pernah ke sana. Pun begitu seaweed aku suka pula makan sebagai ulam ketika kami melancong ke Korea Selatan. Saffura memang amat gemar meratah seaweed. Setelah mendapat pengalaman menyediakan onigiri yang agak mudah disediakan aku berazam untuk cuba membuat sushi dan okonomiyaki pula satu hari nanti. In Shaa Allah.
Rasanya onigiri sangat sesuai sebagai bekalan ketika di dalam perjalanan. Ianya mudah dimakan dan boleh dipelbagaikan inti di dalamnya. Dengan hiasan yang berseni pasti mencuri perhatian anak-anak untuk memakannya. Inti yang boleh digunakan adalah ikan salmon , ayam, sosej, daging dan sebagainya asalkan dimasak kering. Jika inti serunding ayam dan daging diguna juga sedap, pasti rasa seperti pulut panggang.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
4 cawan beras calrose
8 cawan air
Sedikit garam
Sedikit mentega(pilihan)
Seaweed
Untuk Inti
Aku sediakan 2 jenis inti iaitu
-Telur dadar dan kepingan ketam
-Tuna dimasak dengan sedikit jus lemon
dan dicampur sedikit mayonis.
Cara Membuatnya:
1.Masukkan air ke dalam periuk, tambahkan garam dan
mentega. Biar mendidih.
2.Masukkan beras calrose dan tutup periuk dengan penutupnya.
3.Perlahankan api dan biarkan masak perlahan-lahan selama
17 hingga 20 minit. Sehingga nasi lembut atau semua air telah
diserap.
4.Untuk membentuk nasi, elok sewaktu nasi masih suam.
5.Untuk memudahkan kerja membentuk bebola nasi.
Basahkan tanggan dan sapukan sedikit garam ke seluruh
tapak tangan. Aku menggunakan sarung tangan plastik
untuk memudahkan kerja.
6.Letakkan nasi di atas tapak tangan, tekan sedikit nasi
supaya mampat dan bersatu.Buatkan lubang di tengahnya
dan masukkan inti. Tutup dan buatlah bentuk yang dikehendai
seperti bulat, segitiga dan sebagainya. Aku juga menggunakan
acuan untuk mempelbagaikan rupa bentuk onigiri.
7.Hiaskan onigiri dengan seaweed jika suka.
Inti yang digunakan. Jintan hitam dan bijan yang disangai boleh dijadikan hiasan. |
Proses membentuk onigiri |
Hias dengan seaweed |
Hasil rekaan Saffura |
Ini rekaan aku pula. |
Ready untuk ke sekolah |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan