Kejayaan menghasilkan masakan Chicken Karahi menambah semangat untuk mencuba Lamb Karahi pula. Mana tidaknya rasanya memang sedap, tiada kuah tersisa semuanya licin. Mulanya aku mahu gandingkan masakan yang bermaksud "Kuali" ini (dalam bahasa Hindi) dengan Nasi Pulao yang juga popular dari Pakistan. Namun di saat akhir aku memilih Nasi Hujan Panas. Sesuai dengan suasana hujan yang sudah dua hari melanda Riyadh. Sebenarnya aku kurang berminat dengan Nasi Hujan Panas yang selalu dihidangkan di majlis kenduri kahwin di tanah air. Baruku tahu mudah sangat untuk menyediakannya.Ternyata aku pula yang terlebih makan nasi kali ini. Gabungan antara Lamb Karahi dan Nasi Hujan Panas memang hebat. Resepi Lamb Karahi asal yang asal memang pedas, aku buat ubah suai sedikit supaya tidak terlalu pedas.
Daging lamb yang segar. |
Bismillahirrahmanirrahim
Resepi Lamb Karahi
Bahan2:
800 g daging lamb
1-2 biji bawang besar dihiris halus
3-4 biji tomato dipotong(boleh ganti dengan tomato paste)
1-2 inci halia
5 biji bawang putih
(halia dan bawang putih dikisar halus)
1/2 cawan yogurt
1 sudu besar serbuk cili (boleh lebihkan)*
1/2 sudu besar serbuk ketumbar*
1/2 sudu besar serbuk jintan putih*
1/2 sudu besar serbuk kunyit*
2 helai daun Bay*
3/4 cawan minyak masak
Daun ketumbar dihiris
3-4 biji cili hijau (aku letak 1 biji sahaja)
Garam
Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam periuk, masukkan halia dan
bawang putih yang dikisar.Kacau sehingga hampir kuning.
2.Masukkan lamb dan kacau sehingga rata.Masukkan bawang
dan tomato.Kacau sehingga sedikit layu.Tutup periuk .
3.Masukkan bahan bertanda *. Kacau supaya rata.Biarkan sekejap.
Masukkan pula yogurt , kacau dan biar sehingga lamb lembut dan
semuanya hancur menjadi kuah
4.Apabila semuanya hancur, masukkan daun ketumbar dan cili hijau.
Masukkan garam dan masak lagi.
5.Jika mahu berkuah, boleh sehingga begini.
6.Perlahankan api dan biar sehingga pekat.
Sudah siap lauknya. |
Bahan2:
2 cawan beras basmati (basuh, rendam 30 minit dan toskan)
6 cawan air
Sedikit halia dihiris nipis
3 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 biji bawang besar dihiris nipis
4 jenis penumis
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak zaitun
1 batang serai/ sehelai daun pandan
Garam
Sedikit kismis
Pewarna merah, hijau dan kuning
Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam periuk.Masukkan penumis.
2.Masukkan bawang dan goreng sehingga kekuningan.
Masukkan bawang putih dan halia.Kacau hingga garing.
3.Masukkan beras dan kacau 1-2 minit.
4.Masukkan air, serai@ daun pandan dan garam.Masak
sehingga nasi kering.
5.Buat lubang dan masukkan warna-warna yang disukai.
ke dalam lubang yang disediakan
Taburkan kismis. Buka api perlahan dan biar 10-15 minit.
6. Selepas masak boleh digaulkan supaya bercampur warnanya.
Nasi Hujan Panas pun dah siap |
Jom makan. |
Sedap2 |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan