Resepi yang mudah disediakan dan sedap dimakan. Puff Pastry sentiasa ada di dalam peti sejuk di rumahku.
Ianya boleh digunakan bila-bila masa terutama jika ada tetamu yang akan berziarah ke rumah. Atau jika aku mahu menghadiri program yang memerlukan kami membawa makanan untuk dimakan bersama. Intinya pula boleh di pelbagaikan dan yang paling mudah aku menggunakan lebihan inti kentang bercampur ayam yang biasa aku sediakan untuk membuat karipap, pau dan samosa. Aku merujuk Blog Mat Gebu untuk menghasilkan pelbagai puff yang enak.
Jenama Puff Pastry yang menjadi pilihanku |
Bismillahirrahmanirrahim
Penyediaan Kepingan Puff
Keluarkan puff pastry dari peti sejuk terlebih dahulu
Potong ikut bentuk yang dikehendaki ketika masih separuh keras
(jangan sampai lembut nanti susah untuk dibentuk)
Mesti ada 2 keping, bahagian bawah dan bahagian atas.
Kelarkan bahagian atas puff terlebih dahulu sebelum dibentuk
Selepas dibentuk sapukan kuning telur yang dicampur
sedikit susu cair di atasnya.
Bakar di dalam oven pada suhu 190 C selama 20-25 minit
atau sehingga kuning keemasan.
Resepi Epal Puff
Inti Epal
2 biji epal hijau
Sedikit kismis
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar gula perang
1/2 sudu teh tepung jagung
2 sudu besar air
(tepung jagung dan air disatukan)
2 sudu besar mentega
1/2 sudu kecil jus lemon(jika suka)
Secubit garam
Cara membuatnya:
1.Kupas kulit epal dan dipotong dadu kemudian direndam dalam air.Toskan.
2.Panaskan mentega dalam kuali, masukkan epal dan goreng hingga layu.
3.Masukkan kismis,gula,garam dan serbuk kulit kayu manis.
4.Kacau dan masak sehingga epal lembut. Masukkan jus lemon dan bancuhan
tepung. Kacau rata dan biarkan pekat/kering .Sejukkan.
5.Potong dua puff pastry, masukkan inti dan tutup. Kemaskan dengan garpu
disekelilingnya.
Epal Puff |
Resepi Sardine Puff
Inti Sardin
1 tin kecil sardin, dibuang kuahnya
1 ulas bawang putih- cincang halus
sedikit hirisan halia- cincang halus
1 biji bawang besar- didadu
1 sudu kecil cili kisar
1/2 sudu besar sos cili
3/4 sudu besar kicap cair(jika suka)
sedikit jus lemon
Garam
Sedikit minyak zaitun
Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih
dan cili .Goreng hingga garing.Masukkan sos, kicap dan sardin yang sudah
dihancurkan.
2.Kacau rata dan masukkan jus lemon. Biarkan sehingga
masak dan sejukkan.
3.Potong dua puff pastry. Masukkan inti dan gulung. Kelarkan dengan pisau
di atasnya sebelum disapu dengan kuning telur.
Sardine Puff |
Resepi Curry Puff
1.Inti kentang bersama ayam disediakan(inti karipap)
2.Masukkan inti ke dalam puff pastry dan tutupkan dalam bentuk tiga segi.
3.Kemaskan kelilingnya dengan garpu dan kelar sedikit permukaan atasnya.
4.Sapu dengan kuning telur.
Curry Puff |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan