Terasa mahu mencuba masakan Chinese pula, asyik masak makanan Melayu, Arab, India dan Pakistan sahaja. Semenjak beberapa hari aku lihat beberapa orang rakan FB yang 'share' resepi ayam masak lemon. Tergerak pula hari untuk mencubanya.
Bismillahirrahmanirrahim.
Resepi Lemon Chicken
Bahan2:
Untuk ayam:
2 keping ayam bahagian dada dipotong dalam saiz sederhana
1 biji telur
2 sudu kecil lada sulah
Sedikit garam
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar kicap (aku guna kicap manis)
Gaulkan ayam bersama semua bahan dan goreng sehingga
masak.Ketepikan.
1 cawan air rebusan ayam
1/4 cawan perahan lemon(boleh kurangkan jika tidak mahu masam)
2 sudu besar gula
2 keping hirisan lemon
Bancuhan tepung jagung (air+tepung)
Minyak
Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam kuali.Masukkan air rebusan
ayam.
2.Masukkan air lemon, hirisan lemon dan gula.Kacau.
3.Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat.
4.Masukkan ayam dan biarkan sehingga kering.
5.Taburkan bijan yang disangai dan hirisan bawang besar.
Rasa masam dan manis. Sedap tetapi tak pedas. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan