Yogurt fat free, 170 g satu, harga 1 sr |
Kali ini aku mencuba masakan India pula. Ayam tandoori
masala merupakan masakan popular India dan Pakistan
Utara. Bagusnya masakan India seperti nasi beriyani
dan sebagainya menggunakan yogurt. Yogurt baik
untuk kesihatan kerana mempunyai kandungan
kalsium yang tinggi. Lagi pula yogurt dijual dengan
harga yang murah. Namun ramai yang tidak boleh makan
yogurt begitu sahaja. Dengan menggunakan yogurt
di dalam masakan berlauk secara tidak
langsung memaksa ahli keluargaku untuk makan yogurt.
Aku sendiri tidak boleh makan yogurt begitu saja, aku akan
campur dengan jus mangga Almarai. Rasanya sedap sekali.
Untuk pertama kali memasak masakan ini aku menggunakan
rempah yang sudah tersedia. Ianya lebih mudah dan rasanya
juga begitu sedap sekali. Pedas dan berlemak menjadikan ayam
tandoori masala yang aku sediakan begitu digemari.
From Pakistan |
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
Ayam (1 - 2 kg)
1/2 cawan atau 8 sudu besar jus lemon
1 cawan atau 200 g yogurt
1/2 cawan atau 75 g mentega@ghee(dicairkan)/minyak
1 paket Mehran Tandoori Masala
Cara Membuatnya:
1. Potong ayam dalam saiz yang sesuai, buang kulit
dan kelar bahagian ayam.
2. Masukkan 2-3 sudu besar minyak, jus lemon dan
rempah tandoori masala ke dalam sebuah bekas
Dibakar dalam oven |
yang sesuai. Campurkan dan kacau supaya sebati.
Sapukan campuran ini kepada setiap bahagian
ayam dan pastikan rata. Perap 2-3 jam
(semalaman lagi baik) di dalam tempat sejuk.
3.Panaskan kuali tidak melekat (frying pan). Sapukan
minyak/mentega/ghee kepada setiap bahagian ayam
dan masak di atas kuali sehingga ayam separuh masak.
4.Panaskan oven pada suhu 180 C. Letakkan ayam
yang dimasak tadi diatas dulang pembakar. Sapukan
minyak/mentega/ghee pada setiap bahagian ayam.
Bakar selama 20 minit, keluarkan dan tutup dulang
pembakar dengan aluminium foil dan bakar
semula selama 20 minit lagi sehingga warna kemerahan.
Dah siap, hidang bersama daun parsley dan bawang besar. |
Garam Masala begitu penting bagi menyediakan masakan India seperti Tandoori ,
Masala,Tikka Masala dan Butter Chicken yang popular di Riyadh.
Garam Masala boleh disediakan sendiri.
Untuk menyediakan 1 cawan Garam Masala(sumber: Indian Kitchen)
1/4 cawan ketumbar
1 sudu besar jintan manis
2 susu besar lada hitam
8-10 cili kering
1/2 sudu besar cengkih
1 keping kulit kayu manis
1 sudu teh jintan putih
4-5 biji pelaga
1/2 sudu teh serbuk buah pala
1/2 susu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk halia
1 sudu teh serbuk bawang putih
Angai @ goreng tanpa minyak kulit kayu manis,cengkih,buah pelaga,cili kering,
lada hitam,jintan manis,jintan putih dan ketumbar sehingga berbau wangi dan
sejukkan. Mesinkering sehingga menjadi serbuk, campurkan serbuk buah pala,serbuk
kunyit,serbuk halia dan serbuk bawang putih, mesin sekejap supaya lebih halus dan bercampur.
Biar sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara
Khasiat yogurt:
1. Meningkatkan kadar imun tubuh (ada bakteria probiotik)
2.Membantu sistem penghadaman
3.Mencegah jangkitan pada vagina
4.Menguatkan tulang dan mencegah osteoporosis
5.Menurunkan kolesterol
6.Membantu kurangkan berat badan
7.Membantu tumbersaran kanak-kanak
8.Menolong mengatasi masalah stress
9.Sumber protein dan kalsium
Panduan kecantikan :
Campurkan yogurt bersama madu kemudian disapu kepada muka. Muka hendaklah
dibersihkan terlebih dahulu. Masker buatan sendiri ini diberi oleh Pn Wan Hamidah,
jiranku di Al Ghadeer.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan