Ramadhan 2013 , entah kenapa aku teringin mencuba pajeri nenas yang tidak pernah aku masak. Kebetulan ada nenas yang aku bawa balik dari kampung. Kebiasaannya aku mula
memasak selepas waktu asar. Rupanya memasak pajeri nenas memerlukan masa yang
agak lama. Nenas perlu dimasak sehingga benar-benar lembut. Hampir waktu maghrib baru aku selesai memasak. Hasrat hati untuk
memberi kepada jiran selang dua rumah dari rumahku tercapai juga. Hatiku
berbunga-bunga apabila Su, jiranku memberitahu pajeri yang aku beri kepadanya
begitu disukai oleh anak-anaknya.
Di Riyadh, buah nenas mudah diperolehi tapi agak mahal harganya. Buah yang begitu kaya dengan vitamin C itu turut dijual dalam bentuk potongan sedia dimakan. Kebiasaannya aku beli buah nenas yang belum dipotong. Setiap kali memotong buah nenas aku pasti teringat kenangan sewaktu aku bekerja di kilang nenas ketika aku berusia 13 tahun. Bekerja secara suka-suka itu mampu memewahkan aku dengan wang poket sendiri. Lagi pula aku bekerja di waktu pagi sebelum pergi ke sekolah di waktu tengaharinya. Aku memang cekap membuang kulit nenas dan matanya.
Di Riyadh, buah nenas mudah diperolehi tapi agak mahal harganya. Buah yang begitu kaya dengan vitamin C itu turut dijual dalam bentuk potongan sedia dimakan. Kebiasaannya aku beli buah nenas yang belum dipotong. Setiap kali memotong buah nenas aku pasti teringat kenangan sewaktu aku bekerja di kilang nenas ketika aku berusia 13 tahun. Bekerja secara suka-suka itu mampu memewahkan aku dengan wang poket sendiri. Lagi pula aku bekerja di waktu pagi sebelum pergi ke sekolah di waktu tengaharinya. Aku memang cekap membuang kulit nenas dan matanya.
Kebiasaanya aku menyimpan kelapa di dalam bahagian sejuk beku. Selepas dikeluarkan, aku akan memasukkannya ke dalam air panas sehingga menjadi sejuk. Aku akan kisar sehalus yang mungkin untuk mengeluarkan santan sebanyaknya. Kisaran yang pertama akan menghasilkan santan yang pekat. Kelapa yang telah diperah tadi aku mesin sekali lagi dengan memasukkan sedikit bagi menghasilkan santan yang cair. Dengan cara ini aku dapat menjimatkan penggunaan kelapa segar yang agak sukar didapati di Riyadh.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
1 biji buah
nenas (Dipotong bulat dan dibelah empat)
3 sudu besar
serbuk kari ikan Adabi (boleh tambah sedikit serbuk kari daging)
1/2 biji kelapa diambil santan
2 sudu besar
kerisik
Kulit kayu
manis dan bunga lawang(penumis)
1 biji bawang
besar
3-4 ulas
bawang putih
1 inci halia
(1/2 biji
bawang besar ,halia dan bawang putih dikisar halus)
(1/2 biji
bawang besar dihiris nipis)
Minyak dan
garam
Cara memasak:
1.Panaskan
minyak, masukkan penumis dan bawang yang dihiris,
goreng hingga garing.
2.Masukkan
bahan yang dikisar diikuti garam dan
goreng hingga naik bau.
3.Masukkan
serbuk rempah, goreng sehingga sebati dengan minyak dan
masukkan sedikit air.
4.Goreng
hingga pecah minyak, tambah air jika perlu,biarkan kelihatan kemerahan.
5.Masukkan
kerisik dan santan, biarkan mendidih masukkan nenas, kacau biar rata.
6.Masak
sehingga nenas betul-betul lembut. Tambah air jika perlu. Bila nenas
sudah
lembut perlahankan api dan masak sehingga kelihatan
berminyak
di atas permukaan kuah.
7.Nenas
memberi rasa yang manis jadi tidak perlu ditambah gula lagi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan