Isnin, 4 Mei 2015

Dapurku D'Riyadh (4) - Kari Ikan Bawal


Haha…kari ikan adalah hidangan utama kami bersama nasi di utara tanah air walaupun tidak memiliki darah campuran. Kari ikan menjadi hidangan yang mesti dihidangkan  setiap hari bagi keluarga kakak keduaku yang kupanggil Kak Cik. Emak juga tidak kurang hebatnya jika menyediakan kari ikan terutama kari ikan duri. Kari ikan duri bersama telurnya yang bersinar amat aku gemari dan aku akan meratah ikan begitu sahaja. Anak saudaraku Wan Suhanis pula pandai memasak kari ikan mamak style tanpa perlu guna santan. Aku pula selalu gagal menyediakan kari ikan yang sesuai dengan tekak orang Selatan seperti suamiku. Namun menyediakan kari ayam dan kari daging, aku memang pandai. 

Pasar ikan di Riyadh
Sehinggalah aku mendapat resepi kari ikan dari Emak Saudara sebelah ayahku yang kami panggil Teh. Teh begitu rapat dengan keluarga kami berbanding dengan adik beradik arwah ayah yang lain. Teh kerap kali menziarahi keluarga kami dan tinggal beberapa hari di rumah kami . Kerap kali juga Teh datang ke rumahku apabila cuti sekolah untuk beberapa hari. Sepanjang dia bersama aku, kami akan habiskan masa dengan memasak apa sahaja makanan yang aku inginkan seperti pulut kacau (wajik), laksa beras, seri muka bakar ,kerabu dan sebagainya. Istimewanya Teh, beliau akan masak dengan bahan yang lengkap misalnya penggunaan santan yang pekat dan banyak. Sedang aku mahu mengelaknya. Sejak itu kari ikan ditunggu dan kuah yang selebihnya akan dimakan dengan roti canai  keesokannya. Aku mengabungkan pula dengan resepi emak untuk menambahkan lagi kelazatannya.

Nak suruh masak pun boleh kat sini. Seronok jadi Mak Arab.
Harga ikan di Riyadh agak mahal apatah lagi jika ikan besar seperti bawal (46.95 rial 1 kg), tenggiri dan ikan merah namun ikan  yang lebih kecil seperti kembung,sardine,tuna dan lain-lain agak murah.

Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
  1 ekor ikan Black Pomfret (Bawal Hitam-dipotong 3)
  ¼ biji kelapa (diambil santan, diasingkan santan pekat dan cair)
  3-4 sudu serbuk kari ikan  Jenama Adabi
  1 biji bawang besar
  5 ulas bawang putih
  (1/2 biji bawang besar dan 3 ulas bawang putih dikisar)
  (1/2 biji bawang besar  dan 2 ulas bawang putih dihiris)
   1 sudu Asam jawa
  7 biji bendi/okra
  2 biji terung bulat,
  2 biji tomato 
  2 cili  hijau/ beberapa biji cili padi
  1 sudu kecil campuran jintan putih dan halba
   Daun kari
   Garam secukupnya dan minyak masak

  Cara Memasaknya:

                         1.Campurkan bersama bawang yang dikisar,rempah,asam jawa,
                santan pekat dan garam dalam sebuah bekas dan kacau hingga rata.
       2.Panaskan periuk dan masukkan jintan putih dan halba ,kacau
          sehingga jintan kelihatan melompat atau menghasilkan bau yang wangi.
       3.Masukkan minyak dan  biarkan panas.Masukkan daun kari diikuti dengan
          bawang yang dihiris. Kacau sehingga garing.
       4.Masukkan santan cair, kacau dan biarkan mendidih.
       5.Masukkan terung yang dibelah empat dan masak sehingga lembut. Masukkan
          ikan , bendi dan cili hidup/padi, biar hampir separuh masak
       6.Perlahankan api apabila ikan hampir masak dan masak sehingga
          kelihatan minyak dipermukaannya.
       7.Masukkan tomato dan tutup api.


Kari ikan bawal
Kat sini panggil Okra, bersaiz kecil dan mahal.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...