Setiap tahun
sekolahku menganjurkan Hari Keusahawanan untuk membolehkan
Persatuan/Kelab/Badan Beruniform menjalankan perniagaan. Tujuannya bagi mendapatkan dana
tambahan untuk menampung aktiviti ahli. Terus terang aku agak keberatan untuk
terlibat kerana kami perlu menjual sesuatu yang pada kebiasaanya adalah makanan. Tambahan
pula kami dikenakan bayaran untuk sewa tapak perniagaan yang berupa sebuah meja
dan beberapa buah kerusi. Wang pendahuluan juga
terpaksa dikeluarkan untuk memastikan kerja pembersihan selepas perniagaan
selesai dilaksanakan. Saban tahun kami berniaga, kerap kali kerugian dan kalau untung pun tidak sebanyak yang diharapkan. Pelajar memang suka berniaga
tetapi cikgu yang perlu berusaha lebih untuk memastikan segalanya berjalan lancar. Pernah kami menjual ABC, rojak, jagung dalam cawan, roti sosej dan sebagainya. Pada tahun 2013 aku agak
pening untuk memilih menu. Akhirnya aku mahu menempah sahaja makanan dari luar
untuk mengelakkan kerugian dan kepenatan. Namun seorang rakanku yang juga seorang
bekas guru, Ustazah Nasriah mencadangkan supaya aku menjual popcorn.
"Kak jual
popcorn, senang sangat kak nak buat popcorn, anak anak saya pun boleh buat," cadang
ustazah sambil menerangkan kepadaku secara ringkas cara membuatnya.
"Malas la
pulak…macam susah je," balasku acuh tak acuh sahaja,terasa susah sangat.
Di Riyadh, dua
orang jiranku, Dr Tahreem dari Pakistan dan Israaq dari Mesir menghidangkan popcorn berperisa masin ketika kami berkunjung ke
rumah mereka. Mereka mampu menyediakan popcorn dalam masa yang singkat. Mahu bertanya malu pula, lalu aku
mencari di beberapa blog cara membuat
popcorn yang manis rasanya.
Suatu hari sekolah di mana aku belajar bahasa Arab dan al Quran, Daar Adh-Dhikr School mengadakan jualan amal. Aku pun menyediakan satu balang besar popcorn karamel untuk diserahkan kepada guru kelasku. Malam itu juga aku berpeluang merasa pelbagai makanan dari negara lain seperti Pakistan, India, Turki, Albania, Bosnia, China, Filipina, Afrika dan sebagainya.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
1/ 2 cawan jagung popcorn Jenama Goody
1 sudu besar
minyak masak
2 sudu besar
mentega
3-4 sudu besar gula putih (ikut manis yang dikehendaki)
3-4 sudu besar gula putih (ikut manis yang dikehendaki)
Cara Membuatnya:
1. Panaskan periuk yang agak besar saiznya.
Sebaiknya periuk yang
tidak melekat seperti periuk berjenama Tefal.
tidak melekat seperti periuk berjenama Tefal.
2. Masukkan
minyak dan 1 sudu besar mentega ke dalam periuk.
Gunakan api sederhana.
Gunakan api sederhana.
3. Masukkan
jagung popcorn dan kacau seketika.
Tutup periuk dengan penutupnya.
Tutup periuk dengan penutupnya.
4. Biarkan sehingga kedengaran bunyi pop.
5. Bunyi pop akan kedengaran dengan
rancaknya. Biarkan. Api dikecilkan.
6. Jangan buka penutup sehingga lah tiada
bunyi pop kedengaran lagi.
Boleh dihidangkan.Tabur garam ketika hendak dimakan.
Orang Arab suka makan popcorn seperti ini.
Orang Arab suka makan popcorn seperti ini.
7. Panaskan gula di dalam periuk yang sama sehingga cair
dan keperangan.
8. Masukkan mentega dan biarkan sehingga cair.
Kecilkan api.
9. Masukkan popcorn dan kacau sehingga rata
Tiada ulasan:
Catat Ulasan