Tahun 1992 aku
dan beberapa orang lagi rakan ditugaskan untuk menyediakan ayam masak kurma. Ianya
untuk jamuan berbuka puasa yang diadakan di rumah Dr Suriyakhatun (sekarang Dato’) . Aku yang baru tidak sampai setahun
mendirikan rumahtangga tidak mempunyai resepi untuk membuat kurma ayam
tersebut. Dr Suriya membantuku dengan
memberi resepi kurma yang aku gunakan sehingga kini.,dengan sedikit ubah suai.
Resepi ini memberi aroma yang sangat harum kerana adanya daun pudina atau daun
ketumbar. Daun ketumbar dan daun pudina memang menjadi keperluan harian masyarakat Riyadh, dijual dengan harga
0.95 rial sahaja seikat. Satu hari aku menyediakan ayam masak kurma bersama nasi tomato
untuk diberi kepada jiranku yang berbangsa Pakistan. Jiranku yang bernama Dr Tahreem Noor ini
selalu berkongsi makanan dengan kami terutama pada hari cuti. Dr Tahreem Noor merupakan rakan kerja suamiku di universiti.
Bismillahirrahmanirrahim
Resepi Kurma
Ayam
Bahan2:
1 ekor ayam
(800g)
4 sudu serbuk
kurma Jenama Adabi
3 biji bawang
besar
5 ulas bawang
putih
1 inci halia
½ biji kelapa
diambil santannya
Seikat daun
pudina/ketumbar
3 biji cili
hijau
2 biji kentang
2 biji tomato
2 biji cili
merah
Penumis dan
minyak masak
Garam secukupnya
Cara Memasak:
1. Kisar 1 biji bawang besar, cili hijau,bawang
putih, halia dan daun pudina
bersama-sama.
2. Panaskan minyak dan tumis penumis . masukkan 1
biji bawang besar yang
hiris nipis. Goreng sehingga garing atau keperangan.
3. Masukkan bahan kisar dan goreng sehingga naik
bau ,masukkan rempah
dan kacau sebentar.
4. Masukkan ½
cawan air dan garam, kacau sehingga pecah minyak
atau rempah garing.
5. Masukkan ayam dan kentang dan kacau lagi
sehingga sebati,
masukkan santan kelapa.
6. Masak sehingga ayam dan kentang lembut kemudian
perlahankan api. Masukkan
cili merah yang dibelah dua, 1 biji
bawang besar yang dibelah empat dan tomato
yang dibelah empat. Biarkan sehingga
kuah pecah minyak.
Aku memang
selalu gagal menyediakan nasi tomato yang enak ketika di Malaysia. Maka aku
jarang sekali memasaknya jika
dibandingkan dengan nasi ayam. Apatah lagi ianya mudah dimakan di rumah kenduri
dan majlis jamuan. Di Riyadh, aku tidak mempunyai pilihan. Aku yakin kurma ayam
memang sedap jika digandingkan dengan nasi tomato. Lalu aku membuka pelbagai
blog dan antara blog yang aku minati ialah Dapur Tanpa Sempadan. Dari blog
tersebut aku berjaya menghasilkan nasi tomato setelah lama lupa akan resepinya. Walaupun warnanya agak pucat tapi rasanya
memang sedap. Aku menggunakan serai kerana ketika itu aku belum menjumpai daun
pandan.
Bismillahirrahmanirrahim
Nasi Tomato
Bahan2:
2 cawan beras basmati
(dibasuh dan rendam 30 minit)
1 sudu besar
tomato puree (Kalau mahu warna gelap boleh tambah lagi)
2 sudu besar
sos tomato
2 sudu besar
minyak sapi/mentega (aku campur dengan minyak zaitun)
1 biji bawang
besar dihiris nipis
2 ulas bawang
putih yang dicincang
1 inci halia
yang diketuk/dihiris nipis
1 cawan susu
cair
2 cawan air
Penumis dan
daun pandan(atau serai)
Kismis
(pilihan)
Garam secukupnya
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak sapi dan minyak zaitun, masukkan
penumis
dan bawang besar. Goreng hingga garing
2. Masukkan bawang putih dan halia, goreng
sebentar.
3. Masukkan tomato puree dan tomato sos, kacau
sebentar dan
masukkan beras. Kacau seketika dalam 2-3 minit.
4. Masukkan air, susu,daun pandan/serai dan garam. Setelah kering,
perlahankan api, tutup periuk dengan penutup dan biarkan sehingga
nasi masak. Boleh dimasukkan kismis jika suka setelah nasi kering sepenuhnya.
Siap untuk dihantar ke rumah jiranku |
Roti Pakistan bersama lauk yang dihantar oleh jiranku , Aku tak tahu apa namanya- makan je la |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan