Kek Gula Hangus merupakan kepakaran Kak Cik, kakak keduaku. Aku masih ingat kek ini dihidangkan
ketika aku berkunjung ke rumahnya untuk makan tengahari selepas masjlis konvokesyen ijazah pertama di Universiti Sains Malaysia. Aku tidak pasti pula sama ada kek gula hangus yang Kak Cik sediakan itu bersarang semut atau tidak. Pernah aku membeli kek gula hangus di kedai kek berdekatan rumahku dan aku
mendapati keluargaku amat menggemarinya.
Di Riyadh aku
mencuba beberapa kali resepi ini namun hasilnya tidak secantik yang dibeli. Sehinggalah pada satu hari aku melihat resepi
ini dari fb Ida Shahida yang member jaminan akan kehebatan resepinya sehingga
mendapat share seramai 63,958. Betul. Dengan sekali cuba aku mendapat hasilnya
yang amat memuaskan. Alhamdulillah.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
Untuk Gula
hangus
1 cawan gula
pasir
1 cawan air
panas
3 sudu besar
mentega
Cara
Menyediakannya
1.Goreng gula dalam sebuah periuk sehingga
bertukar menjadi cair
dan berwarna perang.
2.Tutup api dan masukkan air , berhati-hati
kerana ia akan mengeluarkan
bunyi seperti meletup.
3.Masukkan mentega dan kacau sehingga
semuanya larut . Jika susah larut ,
boleh buka api semula. Biarkan sejuk.
boleh buka api semula. Biarkan sejuk.
Untuk adunan
kek
4 biji telur
¾ cawan susu
pekat
1 cawan tepung
gandum
2 sudu kecil
soda bikarbonat
1 sudu kecil
esen vanilla
Cara
Membuatnya:
1.Pukul telur sehingga kembang dan pekat
dengan mixer(2/3 minit)
2.Masukkan susu pekat dan kacau lagi
sehingga rata
3.Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang
telah diayak
4.Masukkan esen vanilla dan diakhiri dengan
gula hangus
5.Tutup dan biarkan adunan selama 3 hingga 4
jam supaya
menjadi sarang yang cantik. Setelah 3
atau 4 jam akan kelihatan
rongga udara di dalam adunan menandakan kek
akan menjadi.
6.Bakar
di dalam oven pada suhu 160°C selama 1
jam atau dikukus selama 1 jam.
Buat terus menjadi....syioknya |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan