Ayam goreng ALBAIK amat popular di Jeddah, Mekah dan Madinah. Kami tidak akan melepaskan peluang untuk
membeli ayam ALBAIK jika berada di tiga tempat istimewa ini. Walaupun terpaksa menunggu
agak lama mendapat giliran membelinya. Kebiasaannya kami mengubah strategi
dengan aku yang akan membelinya di bahagian yang dikhaskan untuk wanita. Terdapat sebuah restoran ALBAIK yang besar di celah-celah hotel yang bertaburan sekitar Masjid Nabawi di Madinah.
Setiap kali kami melalui jalan raya yang berdekatan dengan kedai tersebut, pasti ternampak deretan orang ramai beratur sehingga
di tangga dan sekitarnya untuk menunggu giliran membeli ayam goreng yang enak itu. Terkadang sehingga masuk waktu solat pun mereka tidak berganjak dari tempat
menunggu tersebut. Pemiliknya adalah
seorang warga Palestin , malangnya pemilik tersebut belum mahu membuka cawangannya di Riyadh.
Restoran ALBAIK di laluan untuk ke Padang Arafah, Mekah Waktu solat ditutup. |
Aku teringat
keenakan ayam goreng Radix yang pernah popular satu masa dahulu. Sedih rasanya kerana ia tidak bertahan lama. Satu hari aku meninjau beberapa resepi ayam goreng bersalut tepung yang terdapat di
dalam blog. Akhirnya aku terjumpa satu resepi di blog Dapur Tanpa Sempadan dan
mencubanya. Ternyata usahaku tidak sia-sia walau tidak standing dengan ayam ALBAIK. Yang penting habis..licin…haha. Alhamdulillah.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
1 ekor ayam
(dipotong lapan dan dibersihkan- ayam di sini agak kecil saiznya sekitar
800-900g)
1/2 sudu besar
serbuk cili kering (ikut pedas yang diingini)
1/2 sudu
serbuk kari ayam jenama Adabi
4 ulas bawang
putih dikisar halus
½ sudu teh
soda bikarbonat
Garam secukup
rasa
(Gaulkan semua
bahan di atas dan biarkan selama 1 hingga 2 jam)
Bahan sadur
1 cawan tepung
gandum
1 cawan bread
crum
Sedikit garam
Ketiga bahan
di atas digaulkan di dalam sebuah bekas lain
2 biji telur
dipukul di dalam bekas lain
Cara
Membuatnya:
Gaul di dalam
tepung berulang kali supaya melekat
sebanyak mungkin.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Minyak mesti dalam kuantiti yang banyak.
3. Masukkan satu demi satu ayam ke dalam kuali, sesekala dipusingkan.
Goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat dan letakkan di atas kertas serap minyak.
5. Ulang sehingga semua ayam habis digoreng.
6. Jika tepung berlebihan boleh menggunakan kentang yang dipotong untuk digoreng.
7. Kentang goreng boleh dimakan bersama ayam untuk melengkapkan menu.
Sedap...enak dimakan begitu saja |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan