Rabu, 6 Mei 2015

Dapurku D'Riyadh (5) - Ayam Goreng ala-ala ALBAIK



Ayam goreng ALBAIK amat popular di Jeddah, Mekah dan Madinah.  Kami tidak akan melepaskan peluang untuk membeli ayam ALBAIK jika berada di tiga tempat istimewa ini. Walaupun terpaksa menunggu agak lama mendapat giliran membelinya. Kebiasaannya kami mengubah strategi dengan aku yang akan membelinya di bahagian yang dikhaskan untuk wanita.  Terdapat sebuah restoran ALBAIK yang besar di celah-celah hotel yang bertaburan sekitar Masjid Nabawi di Madinah. Setiap kali kami melalui jalan raya yang berdekatan dengan kedai tersebut, pasti  ternampak deretan orang ramai beratur sehingga di tangga dan sekitarnya untuk menunggu giliran membeli ayam goreng yang enak itu. Terkadang sehingga masuk waktu solat pun mereka tidak berganjak dari tempat menunggu tersebut.  Pemiliknya adalah seorang warga Palestin , malangnya  pemilik tersebut belum mahu membuka cawangannya di Riyadh.

Restoran ALBAIK di laluan untuk ke Padang Arafah, Mekah
Waktu solat ditutup.



Aku teringat keenakan ayam goreng Radix yang pernah popular satu masa dahulu. Sedih rasanya kerana ia tidak bertahan lama. Satu hari aku meninjau beberapa resepi ayam goreng bersalut tepung yang terdapat di dalam blog. Akhirnya aku terjumpa satu resepi di blog Dapur Tanpa Sempadan dan mencubanya. Ternyata usahaku tidak sia-sia walau tidak standing dengan ayam ALBAIK. Yang penting habis..licin…haha. Alhamdulillah.






Bismillahirrahmanirrahim

Bahan2:
1 ekor ayam (dipotong lapan dan dibersihkan- ayam di sini agak kecil saiznya sekitar 800-900g)
1/2 sudu besar serbuk cili kering (ikut pedas yang diingini)
1/2 sudu serbuk kari ayam jenama Adabi
4 ulas bawang putih dikisar halus
½ sudu teh soda bikarbonat
Garam secukup rasa
(Gaulkan semua bahan di atas dan biarkan selama 1 hingga 2 jam)

Bahan sadur
1 cawan tepung gandum
1 cawan bread crum
Sedikit garam
Ketiga bahan di atas digaulkan di dalam sebuah bekas lain
2 biji telur dipukul di dalam bekas lain

Cara Membuatnya:

 1. Celup kan ayam dalam telur , keluarkan dan gaul di dalam tepung sampai rata
     Gaul di dalam tepung berulang kali  supaya melekat sebanyak mungkin.
 2. Panaskan minyak di dalam kuali. Minyak mesti dalam kuantiti yang banyak.
 3. Masukkan satu demi satu ayam  ke dalam kuali, sesekala dipusingkan. 
     Goreng sehingga kekuningan.
 4. Angkat dan letakkan di atas kertas serap minyak.
 5. Ulang sehingga semua ayam habis digoreng.
 6. Jika tepung berlebihan boleh menggunakan kentang yang dipotong untuk digoreng. 
 7. Kentang goreng boleh  dimakan bersama ayam untuk melengkapkan menu.


Set Ayam Goreng Al Baik

Sedap...enak dimakan begitu saja





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...