Khamis, 14 Mei 2015

Dapurku D'Riyadh (9) - Satay dan Kuah Kacang



Setelah enam bulan berada di Arab Saudi kami berpeluang merasa satay Malaysia di sebuah restoran di Al Khobar. Tuan rumah Tn Hj Mohamad Tunggul menjamu kami makan tengahari di Malaysian Kitchen. Pada bulan April Geng Haji 1435 bercadang mengadakan piknik di King Salman Park dengan menu utamanya adalah satay. Berpiknik sambil mendengar tazkirah dari Ustaz Dr Hasan pasti menyegarkan sebelum musim sejuk berakhir.

Di Al Khobar
Kami diminta menyediakan satay secara beramai-ramai untuk mencapai sasaran 1000 cucuk bagi 20 keluarga. Resepi satay dan kuah dipaparkan di laman whatsapp Geng Haji oleh Pn Zailah. Aku juga mahu mencuba resepi yang aku rasa agak mudah itu. Belum sempat mencari lengkuas tiba-tiba rancangan terpaksa ditangguhkan kerana ribut pasir yang melanda dua hari sebelum tarikhnya. Aku teruskan juga keinginan dengan cuba menyediakan  ½ kilo satay ayam. Rupanya tidaklah sesusah manapun. Untuk membakarnya aku hanya menggunakan frying fan, hasilnya amat memuaskan.  


Bismillahirrahmanirrahim

Resepi Satay

Setelah dicucuk
Bahan2:
3 kilo daging atau ayam (isi sahaja)
dipotong ikut saiz satay
4 sudu besar jintan manis
2-4 sudu besar jintan putih
2 sudu besar ketumbar(jika suka)
(Jintan manis,jintan putih dan ketumbar
 digoreng tanpa minyak- disangai dan
 dikisar halus)
3 cawan gula pasir + gula merah (supaya
berkilat ketika bakar boleh diganti
dengan madu)
3 sudu the garam
15 batang serai
1 inci lengkuas
(serai dan lengkuas dikisar halus)
4 sudu besar kunyit
½ cawan minyak                                                                                                      


Sekejap je dah masak
Cara Membuatnya:
   1.Gaulkan semua bahan di atas
      dengan ayam/daging di dalam
      sebuah mangkuk besar.
      Perap sekurang-kurangnya
      30 minit.
   2.Lidi satay dilumur dengan minyak
      supaya tidak terbakar sewaktu
      membakar.
   3.Cucuk hirisan daging/ayam diselang
      seli dengan lemak ayam dalam 4 hirisan.
   4.Bakar di atas kuali leper yang tidak
      melekat sambil dipusing-pusingkan
      satay dan sapu minyak dengan
      menggunakan batang serai jika
      kelihatan agak kering.
      Pastikan api tidak terlalu kuat.
   5.Jangan terlalu masak kerana satay
      akan kering dan keras bila sejuk dan
      melekat pada lidi.
      

Kuah Kacang

Kuah kacang ini adalah resepi emak mentuaku yang menjadi  hidangan  wajib disediakan pada hari raya pertama. Kuah kacang  akan dimakan bersama ketupat nasi. Kalau diikut resepi asal emak mentuaku, agak leceh untuk menyediakan kacang yang menjadi bahan utama kuah. Biasanya kacang tanah digoreng  tanpa minyak, dibuang kulit semasa panas (bab paling seksa) dan ditumbuk sedikit demi sedikit menggunakan lesung tumbuk(ini juga memerlukan kesabaran tinggi). Kebiasaanya akan mengambil masa yang lama dan banyak tenaga. Apabila aku mewarisi resepi ini aku ubah supaya menjadi lebih mudah menyediakannya. Kacang tanah dibakar di dalam oven bersama dengan kulit sehingga masak ,dibiarkan sejuk dan dimesin kering.  Resepi ini menggunakan gula Melaka yang memberi rasa agak manis. Jadi kuah kacang ini akan terasa pedas dan manis. Rakan-rakan sekolahku seperti Kuza, Haslawati dan Linda memang suka kalau aku bawa nasi impit dan kuah kacang ini ke sekolah.

Bahan2:
2 cawan kacang tanah (300g)
1 senduk cili kering yang dikisar(ikut rasa pedas
masing-masing)
3 batang serai dikisar halus
3 biji bawang besar
(1 biji bawang besar dan bawang putih dikisar halus,
1 biji bawang besar dihiris halus untuk menumis,
1 biji bawang besar lagi dipotong 6 untuk dimasuk
akhir sekali)
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas diketuk
2 batang serai diketuk
Asam  jawa
1 ketul Gula Melaka(anggaran 1 cawan)
Garam dan minyak masak


Cara Membuatnya:
 1.Kacang tanah dibakar di dalam
    oven pada suhu 150 °C selama
Guna api perlahan
    20-30 minit (bergantung kepada suhu)
 2.Kisar kacang yang telah masak
    bersama dengan kulit .
    (akan memekatkan kuah)
 3.Panaskan kuali  dan tumis 1 biji
    bawang besar yang dihiris halus,
    goreng sehingga garing.
 4.Masukkan bawang yang dikisar dan
    goreng hingga naik bau
 5.Masukkan cili kisar  dan garam dan
    goreng sampai garing.
    (Petua : kalau terbersin maknanya sedap le)
 6.Masukkan dua mangkuk air yang
    dicampurkan dengan asam jawa (sesuai
    dengan rasa sendiri) diikuti dengan serai
    yang kisar dan lengkuas yang diketuk,
    biar mendidih.
 7.Masukkan kacang yang telah dikisar, dan
    gula Melaka yang dihiris(supaya mudah larut).
    Kacau sekali sekala. Apabila hampir pekat,
    perlahankan api dan masukkan1 biji bawang
    besar yang dibelah.
 8.Masak sehingga kelihatan minyak di atasnya.
 9.Perlu dikacau dan dirasa selalu supaya mencapai rasa
    yang diinginkan.


Macam Satay Hj Samuri kot....hihi






4 ulasan:

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...