Khamis, 14 Mei 2015

Dapurku D'Riyadh (8) - Pau Kentang

Al Yamamah Garden
Program piknik bersama geng jemaah haji 1435H berlangsung seperti yang dirancangkan di Al Yamamah Garden yang terletak di dalam Diplomatic Quarters.  Persekitaran serba hijau begitu menenangkan, walau kurang dari separuh yang hadir. Tidak terasa suasana di Riyadh yang terkenal dengan kawasan bergurun yang tandus.
"Cantiknya taman ini, terasa seperti berada di luar negara," cetus Pn Zaliah, isteri kepada salah seorang pegawai di kedutaan Malaysia kepada kami.  Kami terus berjalan melihat suasana taman yang dipenuhi dengan kolam air, pokok-pokok serba hijau  dan pelbagai jenis bunga-bungaan.
"Hai Kak Yah, memang kita sedang berada di luar negara pun," jawabku dan kami semua ketawa.

Pertemuan seperti ini memberi peluang untuk kami menikmati pelbagai hidangan yang enak  bertemakan tanah air. Menu utama iaitu nasi lemak, Pizza, karipap, bihun goreng,kek, nasi putih , kari ayam kampung, kurma ayam, sambal manga dengan ikan bilis, roti segar, puff, dan banyak lagi menunggu untuk dimakan.
"Wan buat pau ini guna tepung jenis apa?Sedap dan lembut sangat," soalku pada Wan Salisa isteri kepada Pensyarah kejuruteraan di Universiti  King Saud. Pau berisi kacang merah yang lembut dan sedap aku kunyah perlahan.


Sebahagian Geng Haji 1435 H
"Tepung gandum je kak,"jawab Wan Salisa bersahaja.
"Boleh bagi resepi?," pintaku tanpa rasa malu.
Selang beberapa hari selepas itu aku mendapat resepi tersebut melalui whatsapp. Aku simpan sehingga aku membeli Kenwood , mesin adunan yang sudah sekian lama aku idam-idamkan.  Qars Alwani sebuah gedung menjual pelbagai barangan dapur mengadakan jualan besar-besaran dengan potongan harga 20%-50%. Lalu dapat lah aku membeli Kenwood dengan harga 1299 rial dan harga sebelumnya adalah 2299 rial.


Bismillahirrahmanirrahim

Resepi Kentang

Bahan2:
2 biji kentang bersaiz sederhana(dipotong dadu)
2- 3 sudu besar rempah kari daging  jenama Adabi
Sedikit daun kari
1 labu bawang besar(didadu)
2 labu bawang putih(dipecahkan)
200g daging (didadu)
Air secukupnya
Minyak, garam
Daun bawang dan daun ketumbar(dipotong kecil)

Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak dan masukkan daun kari bersama bawang besar, digoreng
   sehingga kekuningan, masukkan bawang putih dan sedikit garam
2.Masukkan rempah kari dan dikacau sebentar lalu dimasukkan sedikit
   air,biarkan sehingga pecah minyak.
3.Masukkan daging dan kentang diikuti air dalam kuantiti yang sesuai untuk
   melembutkan ubi kentang dan daging.
4.Biarkan sehingga kering dan taburkan campuran daun bawang dan
   daun ketumbar.Tutup api.Biarkan sejuk.

Kulit Pau

Bahan2:

3 ¼ cawan tepung gandum
1 sudu besar yis
½ cawan gula (boleh dikurangkan)
1 sudu kecil baking powder
¼ cawan minyak masak
1 ¼ cawan air suam
½ sudu kecil garam

Cara Membuatnya:

1.Campurkan semua bahan kecuali air suam ke dalam mangkuk adunan
    mesin pengadun roti.
2.Masukkan sedikit demi sedikit air sambil adunan diadun selama 15 minit.
3.Keluarkan doh yang terhasil dari mangkuk ,jika lembik dan melekit
   tambah tepung supaya tidak melekat(Jangan panic,doh yang lembik
   menghasilkan pau yang lembut)
4.Uli sekejap dengan tangan sehingga boleh dibentuk doh tersebut
   biarkan sekejap(5 minit)
5.Bahagikan doh kepada beberapa doh kecil anggaran 30g hingga 50g
   (ikut saiz yang dikehendaki)
6.Bentukkan doh supaya menjadi bulat dan leperkan doh tersebut.
   Masukkan inti dan kemaskan menjadi bulat yang licin dan cantik.
   Pastikan bahagian atas lebih tebal supaya tidak kelihatan bayanga
   isinya selepas dimasak.
7.Letakkan di atas kertas cup cake yang dileperkan. Biarkan doh tersebut
   selama lebih kurang 45 minit.
8.Kukus dengan api yang agak besar dengan penutup kukus dibalut dengan
  aluminium foil /kain selama 10 minit.

Yummy

Pau inti kelapa la pulak


Dibelah dua ...lembut 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...