Ahad, 5 April 2020

Rasa Dapur KakJee (330) - Sandwic Pataya


BismillahirRahmanirRahim



Alhamdulillah Roti Gardenia sudah kembali ke pasaran seperti biasa. Diawal Perintah Kawalan Pergerakan (pkp), ramai yang berebut membeli roti jenama terkenal tersebut. Seminggu lebih jugalah kami tidak berpeluang makan roti. Puas makan begitu sahaja teringin pula untuk mencuba sesuatu yang berbeza. Kebetulan ada terbaca resepi baru iaitu Sandwic Pataya yang menggunakan sambal sardin sebagai inti.

Sebab tiada stok sambal jadi aku tukarkan dengan inti burger ayam yang sedia ada. Jom tengok resepinya.

Resepi Sandwic Pataya
Bahan2:
2 keping burger ayam - dipotong dadu
1/4 biji bawang Holland - dipotong dadu
1/2 biji cili hijau- dihiris
6 keping roti putih - dibuang tepinya
3 biji telur
Minyak masak
Garam
Mayonis
Sos Cili

Cara Membuatnya:
1.Panas sedikit minyak dan masukkan bawang dan cili. Kacau rata.
2.Masukkan burger dan kacau hingga masak.Ketepikan.

Ini dah siap
3.Pecahkan sebiji telur ke dalam bekas yang sesuai, masukkan sedikit garam dan pukul dengan garpu.
4.Panaskan kuali dan sapu minyak dengan berus supaya rata keseluruh kuali.
5.Masukkan telur, ratakan telur seperti membuat telur bungkus pataya.
6.Letakkan sekeping roti diikuti dengan inti, mayonis dan sos cili. 

Pastikan telur hampir masak

7.Tutup dengan sekeping lagi roti.Sapukan minyak atau  marjerin supaya telur tidak kering dan memudahkan proses melipat nanti.

2 keping roti

8.Lipatkan telur untuk menutup roti tadi seolah membungkus telur. Angkat.
9.Ulang sehingga habis kesemuanya.

Lipat dengan kemas

Siap yang pertama

Dapat 3 set.

Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Iftar Ramadan Di Klana Beach Resort Port Dickson

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah berpeluang menikmati pelbagai hidangan sewaktu berbuka puasa di Klana Beach Resort Port Dickson berta...