Selasa, 28 April 2020

Rasa Dapur KakJee (340) - Nasi Ulam


BismillahirRahmanirRahim



Bulan Ramadan itu ibarat hujan,
ia memelihara dan menumbuhkan benih-benih perbuatan baik.



Sudah 4 hari hujan turun membasahi bumi, betullah kata-kata  "Permulaan Ramadan adalah rahmat, pertengahannya adalah keampunan dan penghujungnya adalah pembebsan dari api neraka".

Jadi dapatlah cuti dari tugas menyiram pokok-pokok di kebun kecil KakJee. Tenang melihat pokok-pokok yang segar ditimpa hujan. Sudah lama tidak berulam yalah semenjak berpuasa ni, sayang pula menengok daun-daun yang menghijau. Lalu berfikir, baik juga kalau dibuat nasi ulam, dapat makan banyak ulam sekaligus. Okay jom kita petik ulam dahulu.

Pegaga

Tengek Burung atau Cabang Tiga

Daun Kunyit

Daun Limau Purut - ambil yang muda

Pokok kantan ni belum berbunga tapi ada stok dalam peti ais...selamat.

Daun Kaduk

Daun Ulam Raja

Setelah membelek beberapa resepi, macam susah je. Jadi KakJee pun buat resepi sendirilah. Hanya menggunakan bahan-bahan yang sudah sedia ada seperti Serunding Ikan (buat sendiri ya) dan Sambal yang tak letak belacan. Jadi tugas menjadi mudah hanya hiris ulam-ulaman dan bunga kantan. Senangkan. Rasanya tetap sedap, tambahan pula dimakan dengan Sambal Udang dan ikan goreng. Whoolah!


Hirisan ulam, hirisaan bunga kantan, keriksik, sambal, serunding ikan dan limau kasturi.

Nasi panas dalam semangkuk

Gaul semuanya kecuali limau kasturi yang diletak selepas gaul semuanya.
Yang ini lebihkan sambal cili, lagi sodap.

#Nantikan kisah Kebun Kecil KakJee
Selamat Mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Iftar Ramadan Di Klana Beach Resort Port Dickson

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah berpeluang menikmati pelbagai hidangan sewaktu berbuka puasa di Klana Beach Resort Port Dickson berta...