Selasa, 28 April 2020

Rasa Dapur KakJee (339) - Sambal Udang


BismillahirRahmanirRahim



Rahmat bulan Ramadan terbuka untuk kita semua
untuk meminta, memohon kesihatan dan kesejahteraan dariNya
dan juga memohon  rahmat dan petunjuk bagi semua orang yang kita sayangi.




Alhamdulillah ada rezeki dapat udang besar hari ini , bolehlah buat sambal. Ianya mudah sahaja dengan adanya Ibu Sambal. Jom masak! Kita kena masak secara smart ya supaya dapat menjimatkan masa sebab banyak benda yang hendak dimasak. Bila kita masak dengan tenang hasilnya pasti sedap. Jadi dapatlah kita gunakan sebanyak peluang untuk menambah benih-benih ladang akhirat.

Resepi Sambanl Udang
Bahan2:
7 ekor udang bersaiz besar dibersihkan.
1 senduk ibu sambal
1 biji bawang besar dibelah 8
Air asam jawa secukupnya
Garam
Sedikit minyak
1 cawan Air

Cara Membuatnya:
1. Goreng udang menggunakan sedikit minyak sehingga bertukar warna, sekejap je.
    Keluarkan udang. Minyak lebihan goreng udang digunakan untuk buat sambal.


Separuh masak .


2.Masukkan ibu sambal dan air. Kacau sehingga mendidih.Masukkan air asam jawa, garam
   dan udang. Masak sehingga agak pekat dan masukkan bawang besar. 
   Perlahankan api sehingga pecah minyak.



Selamat Mencuba



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...