Rahmat bulan Ramadan terbuka untuk kita semua
untuk meminta, memohon kesihatan dan kesejahteraan dariNya
dan juga memohon rahmat dan petunjuk bagi semua orang yang kita sayangi.
Alhamdulillah ada rezeki dapat udang besar hari ini , bolehlah buat sambal. Ianya mudah sahaja dengan adanya Ibu Sambal. Jom masak! Kita kena masak secara smart ya supaya dapat menjimatkan masa sebab banyak benda yang hendak dimasak. Bila kita masak dengan tenang hasilnya pasti sedap. Jadi dapatlah kita gunakan sebanyak peluang untuk menambah benih-benih ladang akhirat.
Bahan2:
7 ekor udang bersaiz besar dibersihkan.
1 senduk ibu sambal
1 biji bawang besar dibelah 8
Air asam jawa secukupnya
Garam
Sedikit minyak
1 cawan Air
Cara Membuatnya:
1. Goreng udang menggunakan sedikit minyak sehingga bertukar warna, sekejap je.
Keluarkan udang. Minyak lebihan goreng udang digunakan untuk buat sambal.
Separuh masak . |
2.Masukkan ibu sambal dan air. Kacau sehingga mendidih.Masukkan air asam jawa, garam
dan udang. Masak sehingga agak pekat dan masukkan bawang besar.
Perlahankan api sehingga pecah minyak.
dan udang. Masak sehingga agak pekat dan masukkan bawang besar.
Perlahankan api sehingga pecah minyak.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan