BismillahirRahmanirRahim
Resepi Pais Ikan Kembung yang sedap ini adalah gabungan beberapa resepi. Sejak kebelakangan ini harga ikan kembung agak murah jadi ianya begitu mudah untuk didapati. Senang je untuk disediakan dengan menggunakan bahan-bahan segar yang kebanyakannya berada di sekitar rumah sahaja. Daun kunyit, daun limau purut dan daun pisang boleh diambil bila-bila masa sahaja. Serius memang sedap!
Resepi Pais Ikan Kembung
Bahan2:
4 ekor ikan kembung dibersihkan dan dikerat dua
1 sudu besar cili kering kisar
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/2 cawan kelapa parut
2 batang serai
1/2 inci lengkuas
5 biji cili padi
Sedikit asam jawa jenama Adabi yang pekat (boleh guna limau kasturi)
Garam
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
Daun pisang secukupnya
Cara membuatnya:
1.Tumbuk hingga halus bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup dan cili padi.
2.Masukkan kelapa parut dan tumbuk hingga halus. Tambah cili kering kisar, garam dan air asam jawa. Gaul supaya sebati dan perisakan.
Haaa halus macam ni. |
Gaulkan daun dengan pes pais |
4. Lumurkan bahan tumbuk tadi dengan ikan. Biarkan dalam 15 minit.
Ikan dilumurkan dengan pes. |
6.Balut ikan tadi dengan daun pisang dan bakar hingga masak. Jangan lupa pusingkan ikan tersebut.
Ikan dibalur dengan daun pisang dan dikemaskan dengan lidi |
Dah siap. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan