Isnin, 5 Oktober 2015

Dapurku D'Riyadh (54) - Pulut Kacau Kola



Pulut kacau kola bermaksud pulut kacau Kuala Perlis. Resepi ini dari emak saudaraku yang kami panggil Teh yang tinggal di Kuala Perlis. Pasti pulut kacau yang aku sediakan tidak sesedap pulut kacau yang Teh buat. Namun cukup untuk melepaskan keinginan anak tekak. Istimewanya resepi milik Teh ini ialah rasanya yang lembut dan manis sehingga ke saat akhir. Ada pulut kacau yang akan terasa hampas setelah habis manisnya. Entah tak tahu macam mana hendak diceritakan. Rasa dulu baru tahu. Aku ubah sikit resepi ini kerana aku guna tiga jenis gula iaitu gula merah, gula Melaka dan gula pasir. Gula merah untuk dapatkan warna yang kehitaman. Gula Melaka memberikan bau yang enak dan gula pasir untuk mengilatkan teksturnya.


Bismilahirrahmanirrahim

Resepi Pulut Kacau Kola

Bahan2:
2 cawan beras pulut (dibasuh dan direndam)
2 cawan kelapa parut (diambil santan)
2 cawan gula (merah, Melaka dan pasir)
(dimasak bersama 1 cawan air dan daun pandan)
2 helai daun pandan
Daun pisang

Cara Membuatnya:
1. Kukus beras pulut sehingga masak. Gaulkan dengan 
    sedikit santan.


2. Masak santan bersama air gula dan daun pandan di dalam kuali
    sehingga agak pekat.


3. Masukkan beras pulut yang telah masak dan kacau
    sehingga berkilat dan agak pekat/kering.


Dap2...dah 3 tahun tak makan

4.Tuangkan di dalam bekas yang di alas daun pisang.

Serius...tak sempat potong


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...