Sempat membeli 2 kg beras nasi dagang Kelantan ketika bercuti di Kuantan semasa cuti musim panas. Keinginan untuk membuat Nasi Dagang Kelantan terbantut seketika kerana periuk kukusku telah rosak. Mahu tidak mahu aku terpaksa membeli periuk kukus yang baru. Qasr Awani menjadi pilihan. Aku gandingkan nasi dagang kali ini dengan gulai ayam yang aku campur dengan telur rebus. Terkenang hidangan Nasi Dagang Kelantan di Belanga, The Garden Mall yang mahal harganya namun sedap sangat.
Bismillahirrahmanirrahim
Resepi Nasi Dagang Kelantan
Bahan2:
Resepi Gulai Ayam Bersama Telur Ayam
Bahan2:
1 ekor ayam(dibersihkan dan dipotong)
3 sudu besar rempah Cap Bunga Ros
1 sudu besar serbuk cili (cili kisar pun ok)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1 inci lengkuas
(bawang,halia,serai,lengkuas dikisar halus)
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar kerisik
Cili padi/cili hidup
2 cawan santan
Minyak dan garam
1 helai daun pandan
3 biji telur rebus
2 keping asam keping
Cara Membuatnya:
1.Campurkan bahan kisar, rempah, cili, serbuk jintan manis
dan ketumbar. Gaul rata bersama sedikit air.
2. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan bahan
yang dicampur (1)
3. Goreng sehingga agak garing dan berbau wangi. Masukkan
ayam. Masukkan garam dan daun pandan. Kacau dan
biarkan sehingga masak.
4. Masukkan santan dan biarkan mendidih. Masukkan kerisik,
asam keping, telur rebus dan cili padi. Perlahankan api
dan biarkan sehingga naik minyak.
Jom makan....
3 cawan beras nasi dagang Kelantan
(Beras dan pulut ini direndam semalaman-jika mahu makan waktu pagi)
2 cawan santan cair
1 1/2 cawan santan pekat(ditambah garam)
1 inci halia (dihiris nipis)
1 1/2 sudu kecil halba
6 biji bawang merah(dihiris nipis)
2 helai daun pandan
Cara Membuatnya:
1. Kukus beras nasi dagang daun pandan sehingga masak
( anggaran masa : 30 minit)
( anggaran masa : 30 minit)
2. Keluarkan dan masukkan ke dalam sebuah bekas yang besar.
Masukkan santan cair dan gaul perlahan-lahan supaya santan
meresap dan sekata.
3. Kukus semula selama 30 minit, selepas 10 minit ,masukkan
halba dan separuh bawang merah yang dihiris.
4. Keluarkan nasi yang sudah masak ke dalam bekas yang besar
dan masukkan halia dan lebihan bawang. Masukkan santan
pekat dan gaul perlahan-lahan sehingga nasi menjadi lembut.
Resepi Gulai Ayam Bersama Telur Ayam
Bahan2:
1 ekor ayam(dibersihkan dan dipotong)
3 sudu besar rempah Cap Bunga Ros
1 sudu besar serbuk cili (cili kisar pun ok)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1 inci lengkuas
(bawang,halia,serai,lengkuas dikisar halus)
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar kerisik
Cili padi/cili hidup
2 cawan santan
Minyak dan garam
1 helai daun pandan
3 biji telur rebus
2 keping asam keping
Cara Membuatnya:
1.Campurkan bahan kisar, rempah, cili, serbuk jintan manis
dan ketumbar. Gaul rata bersama sedikit air.
2. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan bahan
yang dicampur (1)
3. Goreng sehingga agak garing dan berbau wangi. Masukkan
ayam. Masukkan garam dan daun pandan. Kacau dan
biarkan sehingga masak.
4. Masukkan santan dan biarkan mendidih. Masukkan kerisik,
asam keping, telur rebus dan cili padi. Perlahankan api
dan biarkan sehingga naik minyak.
Jom makan....
Dihidang berasingan dari lauk |
Ehmmmm.....banjir baru sodap. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan