Sebelum ke Riyadh aku berpendapat Kuih Seri Muka dan Pulut Sekaya adalah kuih yang sama. Hanya warna di bahagian kepalanya sahaja berbeza. Baru aku tahu rupanya yang kepalanya berwarna hijau dikenali sebagai Seri Muka sedang yang kepalanya berwarna coklat dipanggil Pulut Sekaya. Stok pulut masih banyak sedang daun pandan sudah lama habis. Beberapa kali ke Lulu Hypermarket pun masih tidak ada dijual.
Aku pula terasa ingin menikmati kuih yang sedap itu....lalu aku ubahsuai sahaja resepi Kuih Seri Muka supaya menjadi Pulut Sekaya. Rasanya tetap sedap tambahan pula aku menggunakan seratus peratus gula Melaka, harum baunya. Cuma warnanya tidak begitu cantik.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahagian Pulut/bawah
2 cawan pulut susu- direndam selama kira-kira 2 jam.
Santan secukupnya (sama paras dengan pulut)
Garam.
Sehelai daun pandan(Jika ada)
Cara Membuatnya:
1. Masak pulut bersama santan dan garam sehingga pulut
lembut dan masak. Letak daun pandan.
lembut dan masak. Letak daun pandan.
2. Tekan pulut yang sudah masak ke dalam acuan yang
hendak digunakan.
hendak digunakan.
Bahagian Kepala/atas
2 cawan santan pekat
4 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
Sedikit serbuk kulit kayu manis
1 cawan gula Melaka yang dicairkan
Cara Membuatnya
Cara Membuatnya
1.Masukkan santan, air gula Melaka, tepung gandum
serbuk kulit manis dan telur. Kisar sehingga sebati.T
Tapis.
serbuk kulit manis dan telur. Kisar sehingga sebati.T
Tapis.
3.Masak adunan tadi bersama gula. Guna api sederhana
dan kacau sentiasa sehingga agak pekat.
Jangan sampai berketul.
dan kacau sentiasa sehingga agak pekat.
Jangan sampai berketul.
4. Tuang di atas bekas yang mengandungi pulut tadi.
Kukus sehingga masak. Potong setelah sejuk.
Kukus sehingga masak. Potong setelah sejuk.
Siap! |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan