Aku tidak pasti apakah jenis manisan sebagai pencuci mulut untuk tetamu kami dari Malaysia. Aku pernah menghidangkan baklava untuk tetamu yang pernah ke rumah tetapi tidak pula mereka berminat dengannya. Akhirnya berminggu-minggu aku terpaksa habiskannya seorang diri. Disebabkan semua ahli keluargaku suka makan cheesecake jadi aku mengambil keputusan untuk membuatnya. Lebih-lebih lagi semua bahan yang diperlukan sudah ada di dalam peti sejuk. Memudahkan kerja lagi apabila cheesecake boleh disediakan sehari dari tarikh ianya mahu dimakan. Kali ini aku menggunakan dua kali ganda dari bahan yang aku gunakan untuk menyediakan Blueberry Cheesecake. Ini supaya cheesecake yang terhasil nanti lebih tinggi dan cantik. Semuanya sama seperti aku menyediakan Blueberry cheesecake.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
Bahan A
Bahan A
1/2pek @ 1 cawan biskut
50 g mentega
Cara Membuatnya:
1.Kisar biskut sehingga hancur/halus
2.Cairkan mentega
3.Gaulkan serbuk biskut bersama mentega cair sehingga
boleh dikepal.
boleh dikepal.
4.Tekan ke dalam acuan yang disapu mentega/minyak
dan di alas kertas minyak untuk acuan kek.
dan di alas kertas minyak untuk acuan kek.
5.Masukkan ke dalam freezer sehingga hendak
digunakan. Bungkus dengan plastik untuk elakkan
dari berbau.
digunakan. Bungkus dengan plastik untuk elakkan
dari berbau.
Bahan B
600 g cream cheese jenama Almarai
4 biji telur
1 cawan gula
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil esen vanila
2 sudu kecil perisa strawberi
Cara Membuatnya:
1.Pukul cream cheese sehingga sebati dan berkrim.
Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati.
2.Masukkan tepung dan pukul lagi.
3.Masukkan telur sebiji demi sebiji. pukul lebih
kurang satu minit setiap kali masukkan telur.
Masukkan pula esen vanila dan perisa strawberi.
kurang satu minit setiap kali masukkan telur.
Masukkan pula esen vanila dan perisa strawberi.
4.Pukul sehingga sebati.Gunakan spatula untuk
kaup bahagian yang tidak bercampur supaya
semua menjadi sebati.
kaup bahagian yang tidak bercampur supaya
semua menjadi sebati.
5.Tuangkan ke dalam acuan yang berisi biskut tadi.
Letakkan acuan yang ibalut dengan aluminium foil
di bahagian bawahnya ke dalam bekas pembakar
yang dimasukkan air (waterbath).
Letakkan acuan yang ibalut dengan aluminium foil
di bahagian bawahnya ke dalam bekas pembakar
yang dimasukkan air (waterbath).
6.Bakar pada suhu 180 C selama 1 jam
atau sehingga masak.
atau sehingga masak.
7.Selepas masak keluarkan dari bekas berisi
air dan letakkan di dalam peti sejuk selama
satu malam.
air dan letakkan di dalam peti sejuk selama
satu malam.
Siap dihias. |
Mai sepotong. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan