Bismillahirrahmanirrahim.
Minggu lepas dapat beli buah Pisang Awak dan daun pisang dari Lulu Hypermarket. Jemput-jemput pisang dan lepat pisang sudah pun dibuat. Ehmm..aku pun menghabiskan stok pisang yang berbaki dengan membuat tempek @ lempeng pisang pula. Disebabkan daun pisang yang beli agak kecil saiznya jadi aku gunakan untuk melapik tempek @ lempeng yang aku buat. Dalam kesejukan pagi hari Sabtu, aroma daun pisang yang dibakar bersama lempeng pisang begitu menambat selera.
Resepi Tempek @ Lempeng Pisang
Bahan2:
6 biji pisang awak
1 cawan tepung gandum
2-3 sudu besar kelapa segar/kering
Sedikit garam
2-3 sudu besar gula pasir
Sedikit minyak
Sedikit air
Cara Membuatnya:
1.Lecek sehingga halus pisang di dalam sebuah
bekas. Masukkan semua bahan lain dan kacau
sehingga sebati.
2.Panaskan frying pan dan letakkan sedikit
minyak.
3.Letakkan daun pisang dan masukkan adunan
lempeng pisang dan ratakan. Biarkan sehingga
keperangan.
4.Letakkan sehelai daun pisang di atanya
sebelum membalikkan lempeng tersebut.
5.Angkat apabila bahagian yang diterbalikkan
juga keperangan. Ulang sehingga habis.
6.Hidang sewaktu masih panas.
Menyihatkan dan sedap. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan