Sudah lama aku simpan resepi ini yang di 'share' oleh kawan2 di FB , sampai dah tak ingat siapa pemiliknya. Nampak macam gebu aje, jadi aku pun cuba buat. Memang gebu dan sedap, satu hari dah habis sebiji kek dimakan oleh kami bertiga.Puas hati betul.
Lebih seronok bila aku dan Saffura bergilir-gilir mengambil gambar kek yang telah dipotong untuk dimasukkan ke dalam blog ini. Puas untuk memilih gambar yang mana paling menarik.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2
5 biji telur gred A
1 cawan butter dicairkan
1/2 cawan gula kaster
1/2 cawan susu pekat
1 cawan self raising flour*
1 cawan tepung gandum *
(aku guna tepung gandum aje)
2 sudu kecil baking powder*
Bahan * diayak bersama-sama
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil perisa strawberi
Pewarna kuning dan merah.
Cara Membuatnya
1. Putar sehingga kembang telur dan gula.( mcm meringue)
2.Masukkan butter, susu pekat, esen vanila dan bahan *.
3.Masukkan sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga
sekata.
4.Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian
masukkan perisa vanila dan pewarna kuning. Satu
bahagian lagi masukkan perisa strawberi dan pewarna
merah.
5.Masukkan ke dalam loyang yang disapu mentega atau
dilapik dengan baking paper. Masukkan adunan selang
seli sehingga habis.
6.Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam (sehingga masak).
Sebaiknya oven dipanaskan dahulu selama 20 atau
30 minit.
7.Selepas masak, keluarkan kek dari loyang dan
terbalikkan kek untuk mengelak kek dari mendap.
Sejukkan di atas redai.
# Boleh ganti dengan
Perisa vanila & Perisa Pandan (hijau)
Perisa Strawberi & Perisa Pandan
Cappucino & Coklat dll.
Ehmmm ....cantik dan sedap. |
Assalamu'alaikum Jee..banyak resepi yang Jee kongsikan. Banyak yang menarik. InsyaAllah nanti boleh intai-intai resepi di sini.
BalasPadamWaalaikumussalam.Ya kw...semua resepi di dalam blog ini telah saya buat dan berhasil.Kebanyakan resepi
BalasPadamdi blog ini merupakan kegemaran kami sekeluarga.