Minggu ini dua kali aku menyediakan blueberry cheesecake, tidak sangka pula ianya begitu sedap. Agak sukar untuk mendapatkan resepi yang menjadi dan sedap pula terutama bagi cheesecake. Aku sekadar memilih resepi dari Blog cyanxkamo.blogspot.com setelah melihat gambar-gambar blueberry cheesecake di google. Pilihan resepi aku ini menghasilkan kek yang disukai seisi keluarga dan habis dalam masa sehari. Aku menyiapkan kek tersebut pada waktu malam dan menyimpannya di dalam peti sejuk seperti yang diarahkan. Esoknya aku terbangun agak awal kerana teringat kek yang berada di dalam peti sejuk. Aku terus menjamah sepotong kek tersebut buat sahur untuk berpuasa pada hari Isnin.
Blueberry Cheesecake yang dibeli dari Tamimi Market SR89.90. |
Paginya aku terlewat untuk menyediakan bekalan untuk Saffura bawa ke sekolah. Aku mencadangkan kepada Saffura untuk membawa sepotong kek yang aku telah sediakan itu. Pulang dari sekolah Saffura terus bercerita perihal kawan-kawannya yang begitu teruja dengan kek yang dibawanya. Mereka meminta aku membuatkan untuk mereka sempena jamuan hari akhir persekolahan untuk semester ini. Kebetulan akan berlangsung sambutan 4seasons di sekolah. Jadi pada malam Rabu, Saffura membantu aku menyediakan Blueberry Cheesecake yang agak mudah disediakan. Jom tengok resepinya. Aku menggunakan separuh sahaja bahan dari resepi asal, jadi kek yang terhasil bersaiz kecil.
Antara bahan yang diperlukan |
Bismillahirrahmanirrahim
Resepi Blueberry Cheesecake
Bahan A
1/2pek @ 1 cawan biskut
50 g mentega
Cara Membuatnya:
1.Kisar biskut sehingga hancur/halus
2.Cairkan mentega
3.Gaulkan serbuk biskut bersama mentega cair sehingga boleh dikepal.
4.Tekan ke dalam acuan yang disapu mentega/minyak
dan di alas kertas minyak untuk acuan kek.
dan di alas kertas minyak untuk acuan kek.
5.Masukkan ke dalam freezer sehingga hendak
digunakan. Bungkus dengan plastik untuk elakkan
dari berbau.
digunakan. Bungkus dengan plastik untuk elakkan
dari berbau.
Bahan B
300 g cream cheese jenama Almarai
2 biji telur
1/2 cawan gula
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil perisa strawberi
Cara Membuatnya:
1.Pukul cream cheese sehingga sebati dan berkrim.
Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati.
2.Masukkan tepung dan pukul lagi.
3.Masukkan telur sebiji demi sebiji. pukul lebih
kurang satu minit setiap kali masukkan telur.
Masukkan pula esen vanila dan perisa strawberi.
kurang satu minit setiap kali masukkan telur.
Masukkan pula esen vanila dan perisa strawberi.
4.Pukul sehingga sebati.Gunakan spatula untuk
kaup bahagian yang tidak bercampur supaya
semua menjadi sebati.
kaup bahagian yang tidak bercampur supaya
semua menjadi sebati.
5.Tuangkan ke dalam acuan yang berisi biskut tadi.
Letakkan acuan yang ibalut dengan aluminium foil
di bahagian bawahnya ke dalam bekas pembakar
yang dimasukkan air (waterbath).
Letakkan acuan yang ibalut dengan aluminium foil
di bahagian bawahnya ke dalam bekas pembakar
yang dimasukkan air (waterbath).
6.Bakar pada suhu 180 C selama 45-55 minit
atau sehingga masak.
atau sehingga masak.
7.Selepas masak keluarkan dari bekas berisi
air dan letakkan di dalam peti sejuk selama
satu malam.
air dan letakkan di dalam peti sejuk selama
satu malam.
Hias dengan blueberry pie filling |
Rasa sepotong |
Sedapnya... tak cukup sepotong la. |
Ini untuk dibawa ke sekolah. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan