Bismillahirrahmanirrahim.
Resepi mudah yang sangat diminati keluargaku. Telur Bungkus kerap kali dipesan jika kami makan di kedai makan Siam/Thailand di tanah air. Namun aku tidak memiliki kuali yang besar di Riyadh jadi Telur Bungkus yang aku sediakan agak kecil dan sesuai untuk seorang makan. Aku diberitahu oleh rakanku terdapat beberapa kedai yang menghidangkan makanan Thailand di Riyadh seperti Restoran Bangkok. Kami belum berpeluang mencubanya. Pernah kami mencari kedai makan Thailand tetapi tidak berjaya dijumpai lalu kami abaikan sahaja dan terus terlupa mengenainya. Pun begitu, aku selalu juga menyediakan makanan yang biasa dihidangkan di kedai makan Thailand seperti tomyam, ikan kukus, kailan ikan masin dan telur bungkus. Resepi ini untuk menyediakan 2 Telur Bungkus.
Resepi Telur Bungkus
Bahan2
1 cawan ayam yang dikisar/didadu kecil
1/2 cawan sayur campur frozen
1/2 biji bawang besar didadu
3 ulas bawang putih diketuk
2-3 sudu besar sos cili
2-3 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil minyak bijan
Garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Minyak Masak
4 biji telur dipukul dengan sedikit garam
(Asingkan buat 2 biji telur setiap satu)
Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan
masukkan bawang besar, goreng sehingga
kekuningan. Masukkan bawang putih dan
kacau sekejap.
2.Masukkan ayam dan goreng sehingga masak.
3.Masukkan lada hitam, sos, minyak bijan dan
sayur campur.Perisakan dengan garam.
4.Angkat bila semuanya sekata.
5.Panaskan kuali atau frying pan. Masukkan
sedikit minyak.
6.Masukkan telur yang telah dipukul (2 biji)
Biarkan sehingga masak dan angkat.
7.Letakkan telur yang disediakan di atas sekeping
pinggan. Masukkan separuh dari isi ayam
ke dalamnya.
8. Bungkus dalam bentuk empat segi.
Mudah dan sedap. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan