Rabu, 23 Mac 2016

Dapurku D'Riyadh(146) - Pai Ayam @ Chicken Pai



Bismillahirrahmanirrahim

Sudah lama aku berhasrat untuk mencuba resepi Pai Ayam atau lebih mudah disebut Chicken Pie. Sahabatku di Riyadh, Pn Hjh Wan Hamidah Wan Mat yang lebih mesra dengan panggilan Kak Wan kerap kali bercerita tentang  resepi yang menjadi kegemaran suaminya ini.

Kebetulan pula sewaktu sibuk memilih acuan coklat di Saco, aku ternampak acuan membuat pai. Aku terus membelinya kerana harga yang ditawarkan terlalu murah. Bayangkan alat elektrik berharga SAR29.90. Terus terang aku membelinya sebab harganya yang murah, bila hendak digunakan belakang kira.

Acuan Pie

Bahagian dalamnya, besar sikit takpa

Jadi aku pun bersemangat lah untuk mencuba kerana terdapat pula buku resepi di dalamnya. Kebetulan pula Kak Wan berkongsi resepi Chicken Pie yang selalu dibuatnya di dalam FB Masak Apa Hari Ni (MAHN) bertarikh 24 Feb 2016. Untuk menyediakan kulit atau pastri, aku mengambil resepi dari buku resepi yang diberikan. Ada dua resepi untuk kulit pai yang diberikan iaitu Traditional Pie Crust dan Pastry Pie Crust. Aku memilih Traditional Pie Crust kerana kuantiti bahan yang digunakan tidak terlalu banyak. Ianya menghasilkan 8 keping Pai Ayam.

Untuk inti pula aku memilih resepi Kak Wan dengan sedikit ubah suai di mana aku tidak memasukkan cheese di dalamnya. Aku letakkan resepi pastry yang dikongsi oleh Kak Wan untuk digunakan pada masa akan datang.Insha Allah.

Walaupun rasanya sedap apa lagi apabila dimakan dengan sos, hanya aku seorang sahaja yang meminatinya. Ahli keluargaku yang lain 'kureng' sikit mahu menikmatinya. Maklumlah makanan ala-ala Barat yang jarang dijumpai mereka. Mungkin boleh diMalaysiakan cita rasanya dengan inti berperisa kari macam inti karipap.

Resepi Chicken Pie

Inti Pie
Bahan2
2 keping dada ayam
Rebus dada ayam bersama sedikit garam dan
lada hitam. Sejuk kan dan siat kecil-kecil
2 biji bawang  didadu
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
Bahan * dikisar halus
5 biji cendawan butang segar
1 cawan mixed vegetable
2 biji telur rebus- hancurkan
Sedikit serbuk lada hitam
2 helai daun Bay
1 biji cili merah dihiris halus
Sedikit daun ketumbar
Minyak zaitun
50 g mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu segar

Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak zaitun di dalam sebuah kuali.
2.Masukkan bawang besar dan goreng sehingga agak layu.
   Masukkan bawang putih, halia, mixed vegetable, ayam
   daun Bay dan cendawan. Perisakan. Masukkan cili merah dan
   gaul sehingga sebati. Ketepikan.



3.Panaskan  mentega di dalam kuali, biarkan cair. Masukkan
   tepung dan goreng sekejap.
4.Masukkan susu segar. Biarkan sos agak pekat, masukkan inti 
   yang disediakan.(2)Gaulkan sehingga sebati dan agak kering.


5.Masukkan telur rebus.Kacau biar sebati. (Boleh tambah 
   cheese jika suka)


Traditional Pie Crust
Bahan2
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 cawan vegetable shortening(ganti dengan butter)
1/2 cawan air sejuk

Cara membuatnya:
1.Campurkan tepung dan garam ke dalam sebuah
   bekas besar.
2.Masukkan butter ke dalam tepung dan kacau
   dengan tangan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
3.Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga boleh
   membentuk doh. Bahagikan doh kepada dua 
   bahagian dan bentukkan menjadi bulat.
4.Masukkan ke dalam plastik dan simpan di dalam
   peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.

Pastry (Resepi Kak Wan)
300 g butter( dari peti sejuk)
500 g tepung gandum
3 sudu besar gula castor
2 biji kuning telur(dari peti sejuk)
1 sudu teh vanilla
1 sudu  teh garam
3 sudu besar air dari peti sejuk

Cara Membuatnya:
1.Masukkan tepung,gula, garam dan vanilla ke dalam
   food processor.
2.Masukkan butter yang dipotong kiub dan kisar hingga
   menjadi macam serbuk roti. Masukkan kuning telur
   dan kisar lagi.
3.Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga terbentuk
   doh yang sebati (doh berkumpul di satu bahagian 
   food processor).
4.Keluarkan doh dan masukkan ke dalam plastik. Letak
   di dalam peti sejuk .

Membentuk Chicken Pie menggunakan Pie Bakery
1.Biarkan doh berehat pada suhu bilik sehingga agak
   lembut dan boleh dicanai.Panaskan Pie Bakery
   sehingga lampu merah terpadam(3 minit)
2.Canaikan doh dan bentukkan mengikut acuan yang
   diberi iaitu bahagian badan dan penutup pie.


3.Masukkan doh yang bersaiz besar ke dalam acuan.
   Letakkan inti dan tutup dengan doh yang lebih
   kecil.





4.Tutup Pie Bakery dengan sempurna dan masak
    selama 7-10 minit atau sehingga kekuningan.


5.Jika mahu terus membakar pie yang berikutnya,
   pastikan Pie Bakery dibiarkan sejuk seketika.





Membentuk Chicken Pie dengan acuan.
1.Canaikan doh dan letakkan di atas acuan atau
   terus bentukkan doh di dalam acuan mengikut
   ketebalan yang sesuai.



2.Masukkan inti dan tutup dengan doh yang dibentuk
   mengikut bentuk yang disukai.




3.Sapukan kuning telur dan bakar pada suhu 180 C
   selama 20-30 minit atau sehingga masak.





Siap!




Makan dengan homemade sos cili lagi sedap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...