BismillahirRahmanirRahim
Ikan Siakap yan dibeli begitu segar dan agak besar. Aku pasti jika ianya dibakar, pasti enak sekali. Biasanya ikan yang dibakar aku perapkan sekejap bersama bahan kisar yang terdiri dari bawang putih, bawang besar, serbuk kunyit dan garam. Kali ini aku rajin sedikit, aku masak dahulu bahan perapnya yang terdiri dari beberapa bahan yang menyedapkan rasa. Hasilnya begitu cemerlang, tidak perlu makan ikan bakar di kedai lagi...hihihi.
Ikan Siakap Bakar dan sambal kicap |
Resepi Ikan Siakap Bakar Bercili
Bahan2
Ikan Siakap segar
2 sudu cili kering kisar
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
2 batang serai*
Sedikit lengkuas*
1 helai daun kunyit*
Bahan-bahan * dikisar halus
Sedikit daun kesum
Garam secukup rasa
Sedikit air gula Melaka
Sedikit minyak masak
Daun pisang secukupnya
Cara Membuatnya:
1.Bersihkan ikan dan kelar bahagian badannya.
2.Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan bahan kisar dan goreng
sehingga wangi. Masukkan cili kisar, garam dan gula. Kacau sehingga
pecah minyak.Sejukkan.
3.Lumurkan pes yang dihasilkan tadi pada keseluruhan ikan. Taburkan
daun kesum di atasnya dan balut dengan daun pisang.
4.Panaskan kuali di atas api menggunakan api yang perlahan,, masukkan
sedikit minyak supaya tidak melekat. Masukkan ikan yang dibalut dengan
daun pisang di atas kuali. Biarkan sehingga masak.
5.Terbalikkan ikan tadi dan biarkan sehingga masak. Jangan terlalu lama.
daun kesum di atasnya dan balut dengan daun pisang.
sedikit minyak supaya tidak melekat. Masukkan ikan yang dibalut dengan
daun pisang di atas kuali. Biarkan sehingga masak.
5.Terbalikkan ikan tadi dan biarkan sehingga masak. Jangan terlalu lama.
Sambal Kicap
1 biji bawang besar dipotong dadu
Cili hidup dan cili padi dihiris nipis
Limau kasturi
Kicap manis
Kicap masin
Campurkan bawang besar, cili dan kicap di dalam sebuah bekas.
Perahkan air limau ketika hendak makan ikan bakar.
Bukti sedap...biar gambar berbicara |
Sekali lagi ....masukkan petai pula. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan