Jumaat, 11 November 2016

Rasa Dapurku (201) - Sambal Kentang Goreng Petai



BismillahirRahmanirRahim

Resepi asalnya bernama Sambal Janda Malas. Tidak sedap pula bunyinya lalu aku tukarkan menjadi Sambal Kentang Goreng Petai. Pertama kali aku menjamah lauk yang pedas ini ialah ketika majlis pertunangan anak saudara di sebelah suamiku. Kakak ipar aku yang bernama Pn Fazidah  menyediakan resepi ini. Memang sedap sangat tetapi amat pedas bagi aku. Ada yang tidak tahan sehingga terpaksa berulang alik ke tandas Ini kerana cili padi digunakan sepenuhnya di dalam resepi tersebut. Aku ubah suai sedikit resepi tersebut dengan menggantikan dengan cili merah dan sedikit cili padi. Jadi ianya tidak terlalu pedas sehingga boleh dimakan begitu sahaja.


Resepi Sambal Kentang Goreng Petai
Bahan2:
3 biji kentang 
3-4 papan petai diambil isinya
1/2 cawan ikan bilis
3 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
10 biji cili padi*
2 biji cili merah*
bahan * dikisar
Sedikit minyak masak.
Garam 
Sedikit gula

Cara Membuatnya:
1.Kentang dipotong serong (biar tebal sedikit supaya gebu)
   digoreng sehingga masak. Sejukkan
2.Ikan bilis digoreng sehingga garing.Sejukkan.
3.Panaskan kuali bersama minyak. Masukkan bahan-bahan
   kisar dan goreng sehingga garing. Masukkan garam dan gula.
   Sejukkan.
4.Gaulkan kesemua bahan-bahan yang telah disediakan tadi
   sehingga rata.  
5.Siap untuk dinikmati bersama nasi putih. Tidak perlu lauk 
   lagi....

Pastikan semuanya sudah sejuk baru digaulkan bersama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...