BismillahirRahmanirRahim
Besar sikit saiznya. |
Akhirnya aku berjaya menghasilkan kuih yang sedap ini. Pernah aku membuatnya, lama dahulu namun ianya kurang diminati oleh ahli keluargaku. Tapi aku begitu menggemarinya dan mampu makan dengan banyak sekali. Sebab itu aku malas untuk membuatnya, takut di luar kawalan nafsu makan. Ianya antara resepi yang kerap dikongsi oleh rakan-rakan Fb. Yang mendorong aku untuk mencuba ialah resepi dari fb Resepi Memikat Suami yang nampaknya agak mudah. Cuma aku menggunakan tepung kastard supaya intinya berwarna kuning. Hasilnya memang begitu cemerlang, tidak sabar untuk mencuba lagi.
Resepi Cream Puff
Bahan2:
100 ml air
45 g mentega (dipotong kecil)
60 g tepung gandum
2 biji telur
Cara membuatnya:
1.Panaskan oven pada 200 C.
2.Ayak tepung gandum.
3.Masukkan air dan mentega ke dalam sebuah
periuk atau kuali.
4.Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan
sehingga mendidih. Bila sudah mendidih, perlahankan
api.
5.Masukkan tepung dan kacau perlahan sampai sebati.
6.Pastikan tepung tidak melekat pada kuali dan nampak
kering. Tutup api.
7.Masukkan adunan ke dalam sebuah bekas. Masukkan
sebiji telur dan kacau dengan mixer kemudian masukkan telur
lagi sebiji. Kacau sehingga adunan menjadi seperti dodol.
9.Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pipekan
ke dalam dulang pembakar. Celup jari dalam air dan
tekan bahagian tanduk supaya cream puff nampak cantik.
10.Bakar dalam oven selama 15 minit ( adunan naik )
kemudian turunkan suhu kepada 180 C dan bakar
selama 25 minit atau sehingga keperangan.
Sejukkan.
Inti Cream Puff
Bahan2:
500 ml susu segar
40 g tepung gandum/jagung
1 sudu besar tepung kastard
85 g besar gula
30 g tepung kastard
75 g mentega
1 sudu teh esen vanila
Cara Membuatnya
1.Masukkan semua bahan kecuali mentega ke dalam
sebuah periuk.
2.Masak sambil kacau guna whisk sampai adunan jadi
pekat. Kacau supaya adunan tidak berketul.
3.Apabila sudah pekat, masukkan mentega, kacau sebati
dan sejukkan.
4.Masukkan inti cream ke dalam piping bag.
5.Puff tadi digunting tepinya. Masukkan inti ke dalamnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan