Sabtu, 12 November 2016

Rasa Dapurku (202) - Cream Puff



BismillahirRahmanirRahim


Besar sikit saiznya.


Akhirnya aku berjaya menghasilkan kuih yang sedap ini. Pernah aku membuatnya, lama dahulu namun ianya kurang diminati oleh ahli keluargaku. Tapi aku begitu menggemarinya dan mampu makan dengan banyak sekali. Sebab itu aku malas untuk membuatnya, takut di luar kawalan nafsu makan.  Ianya  antara resepi yang kerap dikongsi oleh rakan-rakan Fb. Yang mendorong aku untuk mencuba ialah resepi dari fb Resepi Memikat Suami yang nampaknya agak mudah. Cuma aku menggunakan tepung kastard supaya intinya berwarna kuning. Hasilnya memang begitu cemerlang, tidak sabar untuk mencuba lagi.

Resepi Cream Puff
Bahan2:
100 ml air
45 g mentega (dipotong kecil)
60 g tepung gandum
2 biji telur

Cara membuatnya:
1.Panaskan oven pada 200 C.
2.Ayak tepung gandum.
3.Masukkan air dan mentega ke dalam sebuah 
   periuk atau kuali.
4.Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan
   sehingga mendidih. Bila sudah mendidih, perlahankan
   api.
5.Masukkan tepung dan kacau perlahan sampai sebati.
6.Pastikan tepung tidak melekat pada kuali dan nampak 
   kering. Tutup api.
7.Masukkan adunan ke dalam sebuah bekas. Masukkan 
   sebiji telur dan kacau dengan mixer kemudian masukkan telur
   lagi sebiji. Kacau sehingga adunan menjadi seperti dodol.


9.Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pipekan
   ke dalam dulang pembakar. Celup jari  dalam air dan
   tekan bahagian tanduk supaya cream puff nampak cantik.
10.Bakar dalam oven selama 15 minit  ( adunan naik )
    kemudian turunkan  suhu kepada 180 C dan bakar
    selama 25 minit atau sehingga keperangan.
    Sejukkan.

Inti Cream Puff
Bahan2:
500 ml susu segar
40 g tepung gandum/jagung
1 sudu besar tepung kastard
85 g besar gula
30 g tepung kastard
75 g mentega
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya
1.Masukkan semua bahan kecuali mentega ke dalam
   sebuah periuk.
2.Masak sambil kacau guna whisk sampai adunan jadi
   pekat. Kacau supaya adunan tidak berketul.
3.Apabila sudah pekat, masukkan mentega, kacau sebati
   dan sejukkan.
4.Masukkan inti cream ke dalam piping bag.
5.Puff tadi digunting tepinya. Masukkan inti ke dalamnya.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...