Jumaat, 11 November 2016

Rasa Dapurku (200) - Ikan Kembung Rebus Air Asam



BismillahirRahmanirRahim

Malaysia digegarkan dengan isu harga minyak masak yang mahal selepas perbentangan bajet negara. Ramai di kalangan rakan-rakan berkongsi resepi yang tidak menggunakan minyak masak di Facebook. Antara yang menarik minat aku sekian lama ialah Resepi Ikan Rebus bersama Air Asam. Juadah yang pasti menjadi pilihan aku jika ianya dihidangkan di kantin sekolah. Seekor Ikan Kembung tidak cukup rasanya. Boleh diratah begitu sahaja. Namun resepi aku ini tidak memasukkan belacan kerana belacan memang tidak ada di dapurku.



Resepi Ikan Kembung Rebus Dan Air Asam
Bahan2:
2-3 ekor Ikan Kembung yang segar
1 keping asam keping
1-2 biji buah tomato
Cili Api
Cili hijau
Cili merah
1 biji bawang besar
Air Asam Jawa secukupnya
1 biji limau kasturi/nipis
Garam
Sedikit gula jika perlu

Cara Membuatnya:
1. Ikan kembung dibersihkan dan diperap bersama
    limau nipis dan garam. Cuci sekali lagi.
2. Ikan kembung direbus bersama sedikit garam
    dan asam keping sehingga masak. Toskan
3. Buah tomato dan bawang besar dipotong dadu.
4. Cili dihiris nipis (boleh juga dikisar)
5.Masukkan tomato, bawang besar dan cili ke dalam
   sebuah bekas yang sesuai.
6.Masukkan air asam jawa secukupnya, garam dan gula.
7.Gaulkan semuanya sehingga sekata. Perahkan air
   limau kasturi .
8.Tuangkan di atas Ikan Kembung yang telah direbus tadi.
9.Siap....boleh dimakan bersama nasi yang masih panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...